Gå til sidens hovedinnhold

Molands far svært kritisk til UDs håndtering

Knut Moland, faren til avdøde Tjostolv Moland, mener Utenriksdepartementet (UD) kan klandres for håndteringen av Moland og French-saken.

Tjostolv Moland ble søndag morgen funnet død i fengselscellen i Kinshasa.

– Jeg ba på mine knær, men de gjorde ingenting. Jeg synes Espen Barth Eide og spesielt Jonas Gahr Støre har vært ynkelige skikkelser i denne saken, sier Moland til NTB.

Joshua French og Tjostolv Moland ble pågrepet i Kongo i mai 2009 og tiltalt for drapet på deres innleide sjåfør Abedi Kasongo. De to nektet straffskyld, men ble idømt henholdsvis fire og fem dødsstraffer.

Familien har flere ganger uttrykt seg kritisk, blant annet på bloggen Free French and Moland!

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) ville på søndagens pressekonferanse ikke utelukke at norske myndigheter kunne gjort mer i saken.

– Jeg mener det er veldig viktig ikke å si at man har gjort alt man kunne, for man skal alltid stille seg det spørsmålet. Det jeg kan si er at det ikke finnes noen sammenlignbar sak, veldig mange her på huset har jobbet på fulltid med dette. Vi har hatt mange kontakter, og vi har også samarbeidet nært med kontakter i Kongo uten å lykkes. Dette er ting vi har gjort, men jeg vil ikke si at det ikke er ting vi kunne ha gjort annerledes, sa han.

Knut Moland er nå svært bekymret for situasjonen til Joshua French.

– Joshua French er nå i en desperat situasjon og må hjelpes hjem, sier han. (©NTB)

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere har fastpris vært i januar

Kommentarer til denne saken