RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Molde vant første omgang

Sist oppdatert:
Med knappest mulig flertall vippet avgjørelsen om et nytt sykehus over på Molde i Møre og Romsdal.

Klokken 10 startet det avgjørende styremøtet i Helse Møre og Romsdal i Ålesund, der sykehusavgjørelsen skulle tas.

Styret tok stilling til om sykehuset skulle ligge i Molde eller Kristiansund.

Se møtet direkte i videovinduet over. 

Etter en lang debatt fikk alternativet på Opdøl i Molde et knappest mulig flertall i avstemningen. Av de ni styrerepresentantene stemte 5 på Molde, mens 4 ønsket et nytt sykehus i Kristiansund.

Styreleder Stein Kinserdal var blant de som ønsker et sykehus i Molde.

Dermed er saken langt fra avgjort. Torsdag skal også Helse Midt-Norge behandle saken, før den endelige avgjørelsen tas fredag av helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

- Utpressing og korrupsjon
Styremøtet startet med høy temperatur, med påstander om at det har vært både korrupsjon, utpressing og ulovligheter i prosessen, og styremedlem Harald Topphol mente derfor at det ikke kan fattes en avgjørelse onsdag.

Topphol hevdet at situasjonen rundt administrerende direktør Astrid Eidsviks avgang nylig kan knyttes til brudd på helseforetaksloven og muligens korrupsjon.

Ifølge Topphol ønsket Eidsvik å få på plass en sluttavtale før hun gikk av. Hun skal ha fått beskjed om at hun skulle vente med å gå av til over nyttår og gå av med en annen begrunnelse enn sykehussaken. Topphol mener det var en kobling mellom saksbehandlingen av tomteplasseringen og omstendighetene rundt sluttpakken.

- Det er forsøk på utpressing, og hvis hun hadde gått med på det, korrupsjon, sa Topphol.

Les også: Kontrollkomiteen tar opp saken
Les også: Høie må enten utsette saken, eller svare

Det er høy temperatur på dagens styremøte i helse Møre og Romsdal, der sykehusavgjørelsen skal tas.


- Beklager at alle må ta del i dette

Charles Austnes, ansatterepresentant fra Ålesund som representerer sykepleierforbundet, sa at han også har fått slike opplysninger.

- Det hadde vært mye mer bekvemt for meg å ikke hørt dette. Det har vært en meget tøff uke, sa Austnes, og la til:

- Jeg beklager at alle som er mer med på tv-overføring må ta del i dette, selv om vi ønsker åpenhet.

Ifølge de to ansatterepresentantene varslet Eidsvik at hun ønsket å legge sykehuset til Kristiansund, noe ledelsen i helseregionen gikk imot.

Et tredje styremedlem, Trine Bruseth Sevaldsen, opplyste at både hun, Topphol og Austnes ville fratre møtet om saken ikke blie utsatt.

- Ingen kokkelimonke
Styreformannen Stein Kinserdal avviste imidlertid anklagene:

- Her er det ingen kokkelimonke. Jeg avviser at det har vært noen kobling mellom sluttavtalen og hvilken innstilling hun skulle gi. Her har det ikke vært brudd på foretaksloven eller straffeloven, sier Kinserdal.

Et forslaget om å utsette saken fikk ikke flertall.

De tre ansatterepresentantene krevde da at prosessen må få etterspill i form av en juridisk gjennomgang.

Gikk av på dagen
Eidsvik gikk av på dagen 4. desember, fordi hun følte Helse Midt-Norge ikke hadde nok tillit til hennes dømmekraft.

En av hennes hovedoppgaver har vært avgjørelsen om tomtevalg og bygging av et nytt felles sykehus for Nordmøre og Romsdal.

Tirsdag takket Eidsvik for alle støtten hun har fått i etterkant.

Les hva hun sa til Nettavisen: - All støtten er rørende

Nordmøringer i buss
Torbjørg Vanvik, direktør for eierstyring i Helse Midt-Norge fant plassen sin en time før møtestart, skriver Tidens Krav.

En del nordmøringer hadde også kommet i buss, for det meste med politikere og sentrale aktører som har engasjert seg i sykehussaken.

Fakta: Fakta om sykehusstriden

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* I 2006 vedtok Helse Nordmøre og Romsdal og Helse Midt-Norge at det skulle bygges et nytt sykehus på Eikrem i Molde. Byggestart var satt til 2012.

* Fram til slutten av 2009 var det enighet om to lokalsykehus med fulle funksjoner – ett i Kristiansund og ett i Molde.

* I november 2009 ble det besluttet at fødeavdelingen og akuttkirurgi-avdelingen i Kristiansund skulle overføres til Molde, noe som satte sinnene i kok i Kristiansund.

* I 2011 ble Helse Nordmøre og Helse Sunnmøre slått sammen. Samme år gikk regjeringen inn for ett fellessykehus i stedet for to.

* Styrene i Helse Møre og Romsdal og Helse Midt-Norge kom med sine anbefalinger til lokalisering henholdsvis 17. og 18. desember. Begge gikk inn for Opdøl ved Molde.

* Helseminister- og omsorgsminister Bent Høie (H) vedtok i foretaksmøtet 19. desember at Molde skal få det nye sykehuset.

* Helse Midt-Norge har ansvaret for sykehus og spesialisthelsetjenesten i fylkene Møre og Romsdal, Nord- og Sør-Trøndelag. Helse Møre og Romsdal er underlagt Helse Midt-Norge.

Ordfører Per Kristian Øyen i Kristiansund overleverte en tykk bunke underskrifter om å stanse prosessen til styreleder Stein Kinserdal.

Ifølge Øyen var det snakk 15.000 underskrifter, som er samlet inn via Facebook på «Vi som vil ha Eidsvik tilbake»-gruppen.

Over 20 pressefolk var også på plass og skal dekke møtet.

Ni tar avgjørelsen
Det var ni styremedlemmer som tok avgjørelsen. De tok stilling til en sak: hvor skal fellessykehuset for Nordmøre og Romsdal ligge? Det var ventet at det kunne bli jevnt mellom Opdøl i Molde og Storbakken i Kristiansund.

Torsdag skal saken behandles i styremøte i Helse Midt-Norge, og helse- og sosialminister Bent Høie (H) skal ta den endelige avgjørelsen fredag.

Høie: - Har ikke instruert styrene
Høie fastholdt onsdag at han ikke har instruert styrene om hvor det nye sykehuset for Nordmøre og Romsdal bør ligge – men utelukker ikke at han kan ha ytret sin mening.

Stortingsrepresentant Jenny Klinge (Sp) spurte helseministeren i spørretimen på Stortinget om han har fortalt styrelederen eller andre involverte hvor han mener sykehuset bør ligge.

– Når jeg ikke svarer helt konkret på det spørsmålet, er det fordi både jeg og departementet har jevnlig kontakt med både administrasjonen og styreleder i helseforetakene. Styreleder har ofte behov for å drøfte vanskelige saker med meg. Det er god eierstyring, og viktig at denne kontakten skjer i fortrolighet, svarte Høie.

Han sier han vil ta en selvstendig vurdering av saken når styrene har sagt sitt.

– Jeg tror alle har fått med seg at jeg ikke har instruert styreleder i saken. De tre alternativene er likeverdig utredet, og jeg aner ikke hva som blir utfallet av de to styremøtenes behandling, sa Høie. 

Solberg holder seg unna
Statsminister Erna Solberg (H) ble onsdag bedt om å kommentere sykehusstriden i Møre og Romsdal, men viste til at saken behandles av styret i helseforetaket.

Spørsmålet dukket opp da statsministeren holdt sin oppsummerende pressekonferanse, og svaret kom kort og kontant.

– Det har jeg ingen grunn til å kommentere. Det pågår et styremøte nå, og det møtet skal få pågå i fred, sa Solberg

Les flere saker hos TK.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere