En rekke stortingspolitikere har takket nei til å prioriteres i vaksinekøen, og flere har kritisert regjeringens beslutning. Samtidig har også mange takket ja, blant dem olje- og energiminister Tina Bru (H) og forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H). Det samme vil arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

LES OGSÅ: Kongehuset tilbudt flere vaksinedoser

Justisminister Monica Mæland sier tirsdag at hun forstår hvorfor vaksinering av politikere opprører, men forsvarer samtidig avgjørelsen slik:

– Jeg har lenge fått råd fra mine folk i Justis- og beredskapsdepartementet om at en liten gruppe kjernepersonell skal få vaksine, slik at vi er trygge på at de kan håndtere krisen uavhengig av smittesituasjonen. Jeg har frem til nå sagt nei – fordi vi har prioritert eldre, risikogrupper og helsepersonell. Nå som flere enn 1,6 millioner mennesker har fått vaksine, har jeg sagt at tiden er inne for å vaksinere en kjernegruppe som kan håndtere en mutant eller ny bølge i sommer, skriver Mæland i en e-post til Nettavisen.

LES OGSÅ: Norge ligger på bunn i Europa i vaksine-kappløpet

Bekymret for mutantvirus

Hun er bekymret for en eventuell mutant som kan dukke opp i sommer:

– Det handler om nøkkelpersonell i departement, Høyesterett, politi, forsvar, men også Stortinget som kan måtte samles på kort tid hvis nødvendig. De som får vaksine nå vil være beskyttet fra midten av juni – altså mot sommeren. Får vi en mutant i juli; har vi da folk å spille på. Det er viktig for vår alles beredskap, sier Mæland, og legger til:

– Vi har en nasjonal beredskapsplan for pandemi. Ifølge denne planen er det regjeringen som bestemmer om vi skal bruke vaksine og til hvilke grupper. I planen står det at de som har viktige samfunnsfunksjoner og arbeider i utøvende helsetjeneste skal prioriteres høyt når vaksinene fordeles. I pandemien vi står midt oppe i, bestemte regjeringen seg for å følge planen for de som jobber i utøvende helsetjeneste. De ble derfor tidlig vaksinert, sier Mæland.

Kritiseres

Beslutningen om å prioritere stortingsrepresentantene i vaksinekøen har blitt kritisert fra flere hold, blant annet av politikerne selv.

LES OGSÅ: Alle i regjeringen skal få vaksine før tiden – men flere sier i fra seg plassen

Mæland sier til NTB at hun var forberedt på at vaksineringen kom til å bli møtt med kritikk.

– Det er ikke så rart det. Vi har vært over et år i pandemi. Folk er slitne og har stått i kø. Dette kan oppfattes som vaksinesniking, og jeg skjønner at det opprører. Men det er ikke det dette handler om. Det handler om å ivareta viktige funksjoner for Norge, sier hun.