RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Monica Mæland var ikke inhabil


- HABIL: Næringsminister Monica Mæland kommenterte Statkraft-saken i Nærings- og fiskeridepartementet fredag. Justisdepartementets lovavdeling har vurdert saken og kommet til at hun var habil.
- HABIL: Næringsminister Monica Mæland kommenterte Statkraft-saken i Nærings- og fiskeridepartementet fredag. Justisdepartementets lovavdeling har vurdert saken og kommet til at hun var habil. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Justisdepartementet mener at næringsminister Monica Mæland er habil i utnevnelse av Thorhild Widvey til styreleder i Statkraft.

Monica Mæland sa under pressekonferansen at hun også vil legge fram sms-korrespondansen mellom henne og Widvey.

Du kan lese sms-korrespondansen nederst i denne saken.

Les også: Kolberg: – Fortsatt uavklarte spørsmål

NRK meldte i forrige uke at det ble sendt flere tekstmeldinger mellom Widvey og Mæland før utnevnelsen, og flere har tatt til orde for at disse meldingene bør offentliggjøres.

Martin Kolberg (Ap), leder i kontrollkomiteen på Stortinget, sa tidligere denne uka at saken vil bli tatt opp i komiteen dersom Mæland ikke redegjør for saken og offentliggjør SMS-ene.

- Habil

Justisdepartementets lovavdeling har vurdert Mælands habilitet, og konkludert med at hun var habil.

Det fortalte statstråd Monica Mæland under en pressekonferanse fredag ettermiddag.

Les: Mæland ga toppverv til tidligere regjeringskollega

Jeg er glad for at Lovavdelingens uavhengige gjennomgang har kommet fram til at jeg er habil. Min relasjon til Thorhild Widvey er ikke en relasjon som bryter forvaltningslovens regler for habilitet. Den er ikke engang i nærheten av å bryte dem, sier Mæland.

MDG-KRITIKK: Miljøpartiet de Grønne er blant kritikerne av utnevnelsen av Thorhild Widvey som styreleder i Statkraft.

Les Gunnar Stavrums blogg om MDGs angrep på Thorhild Widvey: Ekkelt og respektløst

Ikke nære venner

Mæland sa at hun var forberedt på at det ville bli stilt spørsmål rundt hennes habilitet fordi hun valgte en tidligere regjeringskollega som styreleder i Statkraft.

Hun satt sammen med Widvey i regjeringen da Widvey var kulturminister fra 2013 til 2015.

- Men jeg var ikke forberedt på påstander om at det skulle være et nært vennskap, sa Mæland under pressekonferansen.

Jobbet lenge med å finne riktig styre

Næringsministeren sa at det er en viktig og tidkrevende jobb å velge styremedlemmer.

– Dette er prosesser vi jobber grundig med, og som pågår over flere måneder. Vi vurderer alltid flere kandidater når styreledere eller styremedlemmer skal innstilles. Det er selskapenes behov og styrenes samlede kompetanse som er avgjørende for valget av styremedlemmer, sa hun.

Mæland sa at Widvey og de øvrige styremedlemmene i Statkraft er en slagkraftig gruppe som kan hjelpe Statkraft å utvikle seg.

Monica Mæland sa også at flere personer har blitt vurdert til vervet som styreleder i Statkraft, og avviste dermed tidligere påstander.

Les: NRK: Mæland ikke interessert i andre kandidater

- Vi redegjør ikke for vurderinger av personer som ikke blir valgt, sa Mæland.

KONTAKT: Thorhild Widvey og Monica Mæland under en pressekonferanse i fjor. De to var regjeringskolleger fra 2013 til 2015, men Mæland avviser at de er gode venninner.

Sms-korrespondansen

Her er det omtalte sms-korrespondansen mellom Widvey og Mæland.

21. april i år skrev Widvey følgende:

«Hei Monica, Fint om du får sjekket det vi snakket om. Litt formaliteter her, jeg må sende Karenteneutvalget en melding om det, når jeg er innstilt, det tar to uker å behandle og jeg må være klar til å ta over når GF er. Melding til Karantene utvalget kan være konfidensielt, slik at det ikke kommer ut før dere er klar med det. Men jeg må ha fått formell forespørsel og takket ja før jeg kan sende det. De er formalistiske / får ikke utøve vervet før jeg er klarert! Thorhild!»

Fem dager senere svarer statsråden:

«God morgen T:) Saken om styrer er på vei opp til meg i form av SF-notat som oversendes fin/Smk for fullmakt – deretter kan vi gå i gang! Ha en fin dag – vi skal ha RNB-konferanse :) klem»


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere