*Nettavisen* Nyheter.

Monika og Marte Lene skulle endelig på ferie - men så kom regningen

Foto: Tonhild Solberg Strand (Laagendalsposten)

En regning på 58.000 kroner satte en stopper for ferieplanene.

Planleggingen startet allerede i fjor høst: Monika Helen Vamre (23) og Marte Lene Ruud (36), begge sterkt funksjonshemmede og naboer i Landstadgate bofellesskap, skulle endelig få seg en ferietur. Det var mange år siden sist. En tur ble bestilt til Gurvika, som er et feriested i Nevlunghavn ved Larvik for funksjonshemmede, skriver Laagendalsposten.

Planer skrinlagt
Men da regningen kom fra kommunen i forkant av turen, ble planene fort skrinlagt: For 4,5 dager krever Kongsberg kommune 58.185 kroner fra de to funksjonshemmede. I tillegg til dette kommer utgifter til opphold, reise og mat.

- Dette gjelder de aller svakeste i samfunnet. At de skal få sånne utgifter for en kort ferietur, er ille, mener Anna Vamre, som er mor til Monika.

Vitamininnsprøyting
Monika har diagnosen Cerebro oculo muskulært-syndrom, muscle-eye-brain disease, nevromuskulær scoliose og epilepsi. Det vil si at hun er sterkt psykisk og fysisk funksjonshemmet og ser svært dårlig. Men til tross for sitt sterke handikap, er Monika veldig sosial og glad i liv rundt seg.

- Det er viktig også for henne å få noen dager avkobling i løpet av året, og en tur til Gurvika hadde vært en skikkelig vitamininnsprøyting, sier Anna Vamre til Laagendalsposten.

Gerd Ruud er tante til Marte Lene Ruud. Hun er enig.

- Hva er det de opplever i løpet av et år? Det er stort sett fellesstua, sier hun.

Også de ansatte i bofellesskapet la seg i selen for å få til turen til Gurvika. Tre ansatte skulle være med på turen, siden både Monika og Marte Lene trenger hjelp til alt.

Ikke lovpålagt
Grunnen til at turen blir så dyr, er at det ikke er satt av midler til ledsager på ferietur i kommunestyrets budsjettvedtak for perioden 2013–2016. Det vil si at skal ansatte i Kongsberg kommune ledsage på tur, må de lønnes i henhold til en turavtale, som gir en merkostnad utover ordinær drift.

- Å ledsage på ferietur er ikke en lovpålagt tjeneste, og ut ifra dagens budsjettsituasjon, må dessverre denne merkostnaden dekkes av den enkelte som har behov for ledsager, sier Irene Austad, seksjonsleder for Bo, aktivitet og avlastning.

- Slik er reglene
Austad legger til at kommunen har egen aktivitetsuke i ferien i regi av dagtilbudet.

I tillegg planlegger den enkelte avdeling aktiviteter i ferien som dagsturer og badeturer i nærområdet.

- Har du forståelse for at pårørende reagerer på prisen?

- Det kan jeg forstå. Men det er beklageligvis slik reglene er.

Monika har uføretrygd på 17.700. Husleie med strøm koster 13.562 kroner. Det sier seg selv at en sommerferie på over 29.000 kroner blir for dyrt.

Les flere saker i Laagendalsposten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.