RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Monika-rapporten legges frem i dag

Offentliggjøres: Advokatfirmaet Wiersholmsom legger frem rapport om Monika-saken i dag.
Offentliggjøres: Advokatfirmaet Wiersholmsom legger frem rapport om Monika-saken i dag. (Politiet)
Sist oppdatert:
Rapporten fra advokatfirmaet som har sett på håndteringen av de fire varslerne i Monika-saken offentliggjøres i dag.

I 2011 ble åtte år gamle Monika Sviglinskaja fra Litauen ble funnet død hjemme i Sund på Sotra i Hordaland 14. november 2011. Spor på stedet utløste drapsetterforskning, men saken ble henlagt ni måneder senere da politiet konkluderte med at det trolig var selvmord.

I mai i fjor ble saken gjenopptatt. I oktober ble morens tidligere samboer, en 32 år gammel litauer, siktet for forsettlig drap. Mannen nekter straffskyld. I februar konkluderte Riksadvokaten med at etterforskningen hadde båret preg av alvorlige mangler.

- Store mangler

Advokatfirmaet Wiersholmsom, som har sett på håndteringen av de fire varslerne i Monika-saken i Bergen, har sin rapport klar torsdag. Firmaet skulle i utgangspunktet bare gå inn i Robin Schaefers varslingssak for å se på hvordan politiledelsen håndterte han. Schaefer varslet om store mangler ved Monika-etterforskningen.

Da det ble klart at også tre andre tjenestemenn hadde varslet, ble også deres saker tatt inn i mandatet for gransking.

– Vi har fire personer som anses som varslere. Disse har varslet om seks ulike forhold, som alle henger sammen, slik vi ser det. Da er det naturlig at en gransking ser på samtlige forhold, uttalte leder Kjetil Rekdal i Politiets Fellesforbund (PF) Hordaland til Bergens Tidende.

Fakta: Fakta om Monika-saken

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Drapsetterforskning ble satt i gang da åtte år gamle litauiske Monika Sviglinskaja ble funnet død hjemme i Sund på Sotra 14. november 2011.

* Saken ble henlagt etter ni måneder da politiet konkluderte med et trolig selvmord.

* Jentas mor og bistandsadvokat Stig Nilsen ba tidligere Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen se på saken. Han kritiserte henleggelsen. Hordaland politidistrikt avgjorde i mai 2014 at etterforskningen skulle gjenopptas.

* 21. oktober i fjor ble morens tidligere samboer, en 32 år gammel voldsdømt litauer, pågrepet og siktet for forsettlig drap. Han nekter skyld.

* 9. februar 2015 kom en rapport fra en arbeidsgruppe utnevnt av Riksadvokaten. Konklusjonen er at etterforskningen bar preg av alvorlige mangler.

* 13. februar ga politimannen og varsleren Robin Schaefer ut en bok der han er svært kritisk til ledelsens håndtering av saken.

* Spesialenheten for politisaker ila 25. februar Hordaland politidistrikt en bot på 100.000 kroner for grov uforstand i tjenesten i forbindelse med Monika-saken, en bot politiet har vedtatt. Ingen enkeltpersoner straffes.

* 17. mars klagde Monikas mor, Kristina Sviglinskaja, Spesialenhetens avgjørelse inn for Riksadvokaten.

* 26. mai avviste Politidirektoratet morens krav om 200.000 kroner i oppreisningserstatning. (©NTB)

Krass kritikk mot politiet

I følge Dagbladet får Hordaland-politiet får krass kritikk i den eksterne rapporten. Blant annet skulle Schaefer hatt status som varsler, slår granskerne fast. Kritikken skal rette seg spesielt mot politimester Geir Gudmundsen, visepolitimester Gunnar Fløystad og politiadvokat Sidsel Isachsen.

Avisen skriver at ledelsen i politidistriktet ifølge rapporten burde ha behandlet politimannen Robin Schaefer som en varsler, med det vernet som følger av arbeidsmiljølovens bestemmelser.

Uenig

Gudmundsen har valgt å tre til side mens granskningene av politidistriktets handlinger i Monika-saken pågår. Via sin advokat, John Christian Elden, går det fram at politimesteren ikke vil gå fra stillingen etter rapporten torsdag.

Det er flere punkter i rapporten Gudmundsen ikke er enig i, selv om han har notert seg hovedpunktene.

– Vi vil nå lese rapporten grundig og vurdere hvordan vi skal forholde oss til den. Politimesteren i Bergen er fortsatt politimester i Bergen så lenge han er politimester i Bergen, skriver Elden i en kort uttalelse.

NRK melder at Isachsen er ikke enig i kritikken av henne.

– Rapporten legger opp til at hun ikke foretok en åpen og reell vurdering av Schaefers anførsler, og det mener vi bestemt at hun gjorde, sier hennes advokat Svein Holden til NRK.

Skepsis og usikkerhet

Det har vært uttrykt skepsis og usikkerhet til granskingen som Justisdepartementet har vært oppdragsgiver for. De fire varslernes advokat, Toril Wik, har tidligere sagt at hun har tillit til prosessen. Lederen av Juristforbundet, Curt A. Lier, mener likevel at granskingen ikke ivaretar vanlige rettssikkerhetsprinsipper.

– Hvis dette viser seg å bli en personfokusert gransking, så er det svært kritikkverdig. Det vil bli en offentlig gapestokk, med store konsekvenser for dem det gjelder. Det har liten verdi å henge ut enkeltpersoner, sa Lier til Bergens Tidende tidligere i uka.

Politimester i Hordaland, Geir Gudmundsen (t.v.) og visepolitimester Gunnar Fløystad med pressekonferanse etter sterk kritikk fra Riksadvokaten i Monika-saken.

Rapporten, som er utarbeidet av Jan Fougner, ble offentliggjort på advokatfirmaets og Justisdepartementets nettsider klokken 10.00 torsdag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere