RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Monsterbåt på rekordjakt

Med diesel fra raps på tanken skal verdensrekorden for jorda rundt-seilas slås. Og fartøyet er halvt ubåt. Se video!

Lørdag skal båten legge fra kai, og går alt som det newzealandske mannskapet håper, skal de slå verdensrekorden fra 1998. Den er på 75 dager 23 timer og 53 minutter og holdes av et britisk team med dieselbåten «Cable & Wireless Adventurer».

Deres håp er å fullføre den 38.000 kilometer lange reisen (24.000 nautiske mil) innen 65 dager. Det er kun 100 % biodiesel som driver vidunderbåten, og slik ønsker mannskapet å fronte det miljøvennlige alternativ.

Båten har fått navnet «Earthrace», og designet er eksperimentelt, mildt sagt. Motoren er standard med et sett av Cummins MerCruiser QSC8,3-540 som gir god fremdrift.

Se video i bunnen av artikkelen!

Dette er en seig rakker, hvor én tank med biodiesel kan føre båten 24.000 kilometer ved 6 knop. Ved 25 knop kan båten gå 3700 kilometer.

Halvt ubåt
Deler av skroget er så sterkt at det faktisk er skuddsikkert. Det bemerkelsesverdige er at båten er halvt ubåt.

Båten rir ikke på vannet lik normale båter. I stedet kutter den rett i vannmassene og forsvinner flere meter under de største bølgene.

Slik wave-piercing-teknologi ble opprinnelig utviklet for passasjerferjer, og ble senere adoptert til militære formål.

Båten veier 12 tonn, og dobbelt så mye med full tank. Lengden er på 24 meter, og den er i stand til å dykke 7 meter under havoverflaten. Dette er dens styrke under de mektige sjøstormene.

De abnorme utvekstene på skroget er kanaler, hvor varm luft fra motorene sendes ut, og kald luft suges inn. Høyden gjør at motoren får puste selv i grov sjø.

Start- og sluttpunkt i Sagunto, Spania
«Earthrace» skal passere både Suez- og Panama-kanalen. Ellers kan mannskapet selv velge sin rute og startpunkt, som vil være Sagunto i Spania.

Mannskapet prøvde å slå rekorden tidligere i fjor sommer. Oppdraget mislyktes da båten streiket ved Malaga i Spania. Skroget hadde da pådratt seg en 2 meter lang flenge etter en dramatisk kollisjon med en fiskebåt fra Guatemala.

Reisen starter 29. mars, og skal dekkes av flere tunge TV-selskaper, blant annet av BBC og Discovery.

Følg Pete og teamet hans på «Earthrace»s nettsider. Se video fra Youtube under.

Mer om bil og trafikk finner du i Bilmagasinet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere