Gå til sidens hovedinnhold

Monsterkø fikk kunder til å se rødt

Det er full «trøkk» i butikkene før jul.

Juletiden er årets største begivenhet for landets butikker.

Og i den forbindelse henter mange inn ekstra arbeidskraft for å få unna handelen. Men noen ganger blir pågangen rett og slett stor at det får negative konsekvenser. Eller kanskje mer korrekt i mange tilfeller: Det er ikke mange nok på jobb til å håndtere alle kundene.

- Jeg var på Elkjøps flaggskipbutikk på Lørenskog for å kjøpe noen julegaver. Etter å ha funnet det vi skulle ha, gikk vi til kassa. Der opplevde vi en vanvittig lang kø. Alle kassene utenom en dobbeltkasse, der en av de ansatte var under opplæring, var stengte - og det var en skikkelig lang kø. Og for alle som har stått i kø i en elektronikkbutikk, så vet en at det går saktere enn andre steder, sier en kunde til NA24.

- Folk var åpenbart irriterte, og alle som stod der var irriterte på at det ikke kom flere til kassa. I en matbutikk hadde to-tre ekstra kasser blitt åpnet på flekken. Flere la fra seg produktene sine, og ruslet ut. Vi gikk tilbake i butikken for å se om det var noe mer interessant, og håpet at det skulle være bedre litt senere. Men da vi kom tilbake litt senere var det ikke noen flere kasser som var åpnet, og køen var om mulig enda lengere, og folk var enda mer irriterte. Regner ikke Elkjøp med at de skal selge noe i julestria, spør han.

- Økt bemanning
Elkjøp sentralt avviser at de regner med et dårlig julesalg i år.

- Vi forventer en vekst denne julen i forhold til tidligere år, og har følgelig økt bemanningen i alle varehus. Bemanningen på Lørenskog tirsdag kveld skulle normalt sett håndtert kundestrømmen. Selvsagt skal man ikke stå i kø så lenge hos oss og vi sjekker nå ut hva som har skjedd. Beklager overfor deg og andre som måtte vente, sier Christian Brekke, kommunikasjonsrådgiver i Elkjøp Nordic AS, til NA24.

Noe av forklaringen kan skyldes den økende pågangen av kunder. Med unntak av nedgang i 1988 og et lite fall i 2009 har julehandelen økt med omkring fem prosent årlig siden 1984.

Ifølge tall fra HSH befinner Elkjøp seg i den bransjen som har tredje størst omsetning i desember. Kun slått av dagligvarebransjen og kles- og tekstilbransjen.

10.000 i juleshopping
HSH anslår at det vil bli handlet for om lag 48,5 milliarder kroner i desember. Det betyr at hver nordmann handler for om lag 10.000 kroner i desember. Dermed bruker hver av oss om lag 40 prosent mer i butikken i desember enn vi gjør resten av året.

Det er i Oslo at vi finner butikkene med den høyeste omsetning per innbygger, som i år passerer 11.000 kroner. Her ligger det innbakt at det er en del tilreisende til hovedstaden i forbindelse med julehandelen. På bunnen ligger butikkene i Sogn og Fjordane og Hedmark. Her er omsetningen kun 8.750 kroner per innbygger.

Tabellen under viser HSHs grafer på hvordan julehandelen har utviklet seg siden 1984 og fram til i dag.

Les også: Så mye bruker du på julehandelen

Og utviklingen blir videre bekreftet fra Nets som prosesserer de enorme summene som skifter eier i løpet av desember.

Kortrekord
Forrige helg ble det satt en ny rekord i kortbruk. Totalt ble det gjennomført 12,4 millioner kortkjøp med en omsetning på 5,4 milliarder kroner, skriver Nets, tidligere BBS, i en melding.

- Fredag 10. desember ble den mest hektiske dagen hittil i år med 5,2 millioner kortkjøp, men også lørdag 11. desember var en kraftig handelsdag med rett over 5 millioner kortkjøp, skriver Sigbjørn Larsen, informasjonssjef i Nets

Den forrige rekorden var fra helgen før jul i 2009, da omsetningen med betalingskort var på 5,5 milliarder kroner.

Denne utviklingen er også i tråd med fordelingen på kortbruk og kontanter.

- Når det gjelder kontanter i forhold til kort er utviklingen slik at kortbruken blir prosentmessig større og større, sier Sigbjørn Larsen, pressesjef i Nets, til NA24.

Og han fortsetter:

- Ifølge vår julehandelsundersøkelse så oppgir 83 prosent at de vil utføre julehandelen med kort. Generelt vet vi at 9 av 10 foretrekker å bruke kort som betalingsmiddel.

Vil ha bort halv skatt
Medieviter Harald Nyquist mener at man bør fjerne ordningen med halv skatt i desember for å legge en demper på kjøpeeuforien rundt juletider.

- Selv om det siste vi trenger er å bli inspirert til å bruke enda mer penger til jul, er det nettopp dette staten gjør ved å pålegge alle arbeidsgivere om å gi oss halvt skattetrekk i desember, sier medieviter Harald Nyquist til NA24.

Medieviteren peker på at tidene har forandret seg.

- I dag opplever vi et uholdbart overforbruk med julen som et rituelt klimaks. Bør staten bidra til dette med en lovfestet julehandelimpuls, spør Nyquist.

Les mer: - Feil at man betaler halv skatt i desember

Les flere saker på NA24

Kommentarer til denne saken