RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

Monstertornado knuste alt på sin vei

Sist oppdatert:
Se dramatiske bilder av de vanvittige ødeleggelsene i Oklahoma. SE VIDEO NEDERST

Oklahoma by (NTB-Reuters/Netavisen): Myndighetene i Oklahoma har nedjustert antall bekreftede døde etter tornadoen fra 51 til 24.

- Vi har gode nyheter. Antall bekreftede omkomne er nå 24, sier Amy Elliott, talskvinne for helsemyndighetene i Oklahoma. Ifølge henne kan det forrige offisielle tallet på 51 forklares med dobbelttelling av noen av ofrene.

- Det var svært kaotisk, sier Elliott.

Hun understreker at det fortsatt kan ligge omkomne i ruinene. Elliott opplyser samtidig at av alle som er funnet døde, er kun tre ennå ikke identifisert.

Amerikanske medier har tidligere meldt om at det har blitt funnet om lag 40 døde som ennå ikke er bekreftet omkommet. Dette tallet ser dermed ikke ut til å stemme.

Tidligere ble det meldt at 20 barn var omkommet i Plaza Towers-skolen, som er én av to barneskoler som ble jevnet med jorden av tornadoen. Det er ennå uklart om dette tallet er riktig.

Fire av de omkomne tilhørte samme familie og hadde søkt tilflukt fra de voldsomme naturkreftene i en fryseboks. Den yngste var bare noen måneder gammel, melder den lokale fjernsynsstasjonen KFOR.

Syv barn druknet
Sent mandag kveld fant redningsmannskaper syv omkomne barn som hadde druknet under en sammenrast barneskole.

- De tror vannrørene sprakk og at barna druknet fordi de ikke kom seg ut, sier redningsarbeider Heather Sours til journalister.

Tornadoen rammet da barn fortsatt var på skolen. Amerikanske medier skriver om lærere som kastet seg over skolebarna, i et forsøk på å beskytte dem mot det livsfarlige værfenomenet. Det er fortsatt frykt for at flere barn kan ligge begravd under ruinene til to sammenraste skoler i forstaden Moore.

- Våre hjerter er sønderknuste, og vi tenker på foreldrene som fortsatt ikke vet hva som har skjedd med barna deres, som var på skolene som ble truffet i dag, sier guvernør Mary Fallin i Oklahoma.

- Jeg vet det er familier som lurer på hvor deres kjære er, sier hun.

Også mange dyr skal ha blitt tatt av den kraftige tornadoen. Lando Hite, som er tildekket av gjørme, forteller hvordan tornadoen sveipet over en stor hestefarm med over 80 hester, og sendte hestene til værs.

- Det var akkurat som filmen Twister. Det var hester og ting som fløy rundt overalt. Det er ubeskrivelig. Jeg føler meg ganske heldig, sier Hite til KFOR.

Flesteparten av hestene er fryktet omkommet.

Det finnes imidlertid historier som ender mer lykkelige. I denne videoen, finner Barbara Garcia sin savnede hund i ruinene, midt under et TV-intervju.

(artikkelen fortsetter under videoen)

HTML EMBED

En mor og hennes to barn overlevde katastrofen ved å søke dekning i badekaret.

- Ektemannen min sa at vi skulle sette oss i badekaret og legge en madrass over oss, sier hun til Channel 9 News i Oklahoma.

(artikkelen fortsetter under bildet)

En hest blir hentet ut av ruinene til en låve i forstaden Moore i Oklahoma. Flere titalls hester døde da tornadoen sveipet over en hestefarm.
En hest blir hentet ut av ruinene til en låve i forstaden Moore i Oklahoma. Flere titalls hester døde da tornadoen sveipet over en hestefarm.

Frykter
Sykehusene i området hadde natt til tirsdag tatt imot over 230 skadde, men det er ventet at tallet vil stige når dagslyset kommer. Ett av sykehusene er også ødelagt etter å ha fått de to øverste etasjene revet vekk av tornadoen.

Lokale myndigheter frykter også at tallet på omkomne vil stige, ettersom et ukjent antall fortsatt er savnet i ruinene av sammenraste hus.

President Barack Obama ringte natt til tirsdag Oklahomas guvernør Mary Fallin og erklærte samtidig katastrofetilstand i delstaten. Det innebærer blant annet et løfte om føderal støtte i form av billige lån til gjenreisingen.

Følg KFOR sin livesending her(artikkelen fortsetter under)

HTML EMBED

Det bor minst 55.000 mennesker i Moore, og fjernsynsbilder tatt fra lufta viste hvordan tornadoen fullstendig har jevnet store områder med jorda.

38.000 mennesker er i tillegg uten strøm, og mørket bidrar til å gjøre redningsarbeidet vanskelig.

TIPS til saken? Kontakt Vaktsjef@Nettavisen.no

- Rystende
Oklahomas viseguvernør Todd Lamb er rystet over tornadoens ufattelige herjing.

- Det er helt rystende, dette er forferdelig. Mange har omkommet, mange har fått alvorlige skader, men vi vet ennå ikke hvor mange, sier han til ABC News.

- Skoler er jevnet med jorda, et sykehus er truffet, hele nabolag er feid bort. Vi kjenner ikke antallet, men dette er stort og det er forferdelig, sier Lamb.

Et sykehus i området opplyser å ha mottatt 19 skadde, men venter langt flere. Tilstanden til flere av de skadde ved Integris Southwest Medical-sykehuset er kritisk.

Nordmann søkte tilflukt
Norske Per Einar Fon var bare 1 kilometer unna da tornadoen rammet og måtte rømme ned i husets tilfluktsrom sammen med kona og tvillingdøtrene på fire år, skriver VG.

45-åringen er for tiden på ferie hos svigerforeldrene i Oklahoma City sammen med kona Cynthia Mari Fon og tvillingdøtrene Kimberly Ann og Liv Kjersti.

- Svigerforeldrene mine har tornadorom i huset, så vi var der i 45 minutter. Det var som å høre et stort godstog komme, og haglene var store som tennisballer, forteller Fon på telefon til avisen.

Tornado: En virvelvind over landområder som strekker seg fra underskyen og ned til bakken. Vindhastigheten i en tornado kan komme opp i 500 km/t, være 1-2 km bred og forflytte seg over 100 km på noen timer. Det ekstreme undertrykket i virvelen kan få ”hus til å sprenges”.

Tornadoer oppstår kun i den varme sesongen (oftest temperaturer >= 30 grader). Oppstår i ustabile og varme luftmasser når varm+fuktig luft møter kald/tørr luft. Midtre deler av USA er mest utsatt når varme og fuktige sørlige vinden fra Mexico Gulfen møter kalde nord og nordvestlige vinder fra innlandet. I USA registreres ca. 1000 tornadoer årlig.

Vandrer i gatene
Moore er hjem for 55.000 mennesker og opptak fra helikopteret til KFOR viser hvordan store områder er lagt helt flate.

Forvirrede mennesker vandrer i gatene, ute av stand til å finne igjen sine egne hjem. Livredde hester og hunder løper også i panikk blant ruinene, og scenene er nærmest ubeskrivelige.

Utallige hustak er skrellet av og biler er kastet rundt i gatene som leketøy av tornadoen, som rammet i minst 3 kilometer bredde.

Etter å ha rasert deler av Moore fortsatte tornadoen sin ville ferd øst for Oklahoma City, med retning byen Meeker.

Det er fortsatt fare for flere tornadoer i området.

- Systemet som har forårsaket tornado, trekker gradvis østover og tornadofaren avtar gradvis. I dag, tirsdag, fremdeles mulighet for tornadoer, men det ventes i hovedsak «kun» kraftige tordenbyger og kraftige vindkast, samt mulighet for store hagl. Onsdag avtar tornadofaren ytterligere og det ventes ikke flere utviklinger, opplyser Lisbeth Håvik ved Meteorolog i StormGeo i en e-post til Nettavisen.

Se videoer av tornadoen under(artikkelen fortsetter under):

HTML EMBED

HTML EMBED

Se bilder av tornadoen og dens herjinger(artikkelen fortsetter under):

En mor bærer sitt barn gjennom det ødelagte området i nærheten av Plaza Towers barneskole. Over 90 mennesker er bekreftet omkommet i tornadoen.
En mor bærer sitt barn gjennom det ødelagte området i nærheten av Plaza Towers barneskole. Over 90 mennesker er bekreftet omkommet i tornadoen.

Julie Jones og flere naboer i forstaden Moore styrtet til bilene sine og satte kursen sørover for å rømme fra tornadoen.

- Den var som et uhyre. Enorm, mørk og skremmende, sier Jones (54) til Los Angeles Times.

- Den var nettopp denne store, truende, mørke naturhendelsen som kom mot deg.

- Det var helt sinnssykt
Men Jones og naboene var ikke de eneste som forsøkte å flykte unna i bilene sine. De kjørte rett inn i en trafikkork.

- Det var helt sinnssykt. Vi så tornadoen i bakspeilet komme nærmere og nærmere, og vi satt fastklistret i trafikken, tilføyer Jones, til daglig professor i journalistikk ved Universitetet i Oklahoma.

- Men så beveget trafikken seg og alle kjørte østover, men en liten gruppe av oss svingte til høyre og dro sørover, forteller hun.

I løpet av kort tid var hun og de andre som dro samme vei i sikkerhet over en åskam og tok bilder av naturfenomenets herjinger på avstand. Da den hadde passert, dro de tilbake til hjemmene sine som stort sett var blitt spart. Men bare noen kvartaler unna var situasjonen preget av total ødeleggelse.

- Det mest skremmende var å komme tilbake til bydelen og se hva tornadoen hadde gjort. Du kjører forbi hjemmene og tenker «denne personen hadde et flott hjem og den personen hadde alltid en fin plen», og det spiller ingen rolle lenger fordi alt er jevnet med jorda, avslutter Jones.

(artikkelen fortsetter under bildet)

tor1
tor1

Reddet mange barn
Tornadoen rammet forstaden Moore 16 minutter etter at den første advarselen var sendt ut. Likevel rakk de ansatte i en barnehage å få barna i sikkerhet.

De ansatte ved Agapeland Learning Center fikk rundt 15 barn inn på to bad og dekket over dem for å beskytte dem mot ting som måtte komme flygende i luften. Samtidig holdt de barna rolige med å synge med dem.

Taket over ett av de to badene ble revet av, men barna forholdt seg likevel i ro mens uværet raste. Nesten hele barnehagen ble rasert, men ingen av barna ble skadd.

- Ikke et eneste barn fikk en skramme, sier Cathy Wilson ved barnehagen til The New York Times.

tor2
tor2

tor3
tor3

tor4
tor4

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere