RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mood: - Observatører kan ikke alene løse Syria-krisen

Damaskus (NTB-AFP): En observatørstyrke kan ikke, uansett hvor stor den er, stanse volden i Syria om ikke alle parter forplikter seg til fred, sier den norske generalmajoren Robert Mood.

- Uavhengig av antall kan ikke observatører oppnå en gradvis nedgang og permanent slutt på volden hvis ikke viljen til å gi dialog en sjanse er oppriktig fra alle interne og eksterne parter, sier generalmajor Mood, som leder FNs observatørstyrke i Syria (UNSMIS).

- Vi er veldig opptatt av at det syriske folk, uskyldige kviner og barn, skal kunne vende tilbake til en normal tilværelse, sa nordmannen på en pressekonferanse i Damaskus fredag.

Mood sier tilstedeværelsen av FN-observatører har hatt en umiddelbar dempende effekt siden en skjør våpenhvile trådte i kraft i april. Han erkjenner samtidig at det den siste tiden har vært en økning av volden igjen.

Av de 300 observatørene som etter planen skal til Syria, har nærmere 260 av dem, fra rundt 60 av FNs medlemsland, ankommet det voldsherjede landet.

- Dette er ikke et kraftfullt verktøy i militær forstand fordi vi er ubevæpnet. Men det er kraftfullt verktøy i den forstand at det er verdenssamfunnet som kommer sammen på bakken fordi det syriske folket fortjener en reduksjon av volden, sa Mood videre. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere