Gå til sidens hovedinnhold

Mood: FN-observatører får ikke slippe til

Syriske soldater og lokale innbyggere hindrer FN-observatørene i å nå fram til stedet hvor 55 personer skal ha blitt drept av regimetro milits, sier generalmajor Robert Mood.

- FNs observatørstyrke i Syria sendte observatører til al-Kubeir tidlig torsdag morgen for å undersøke meldingene om omfattende drap i landsbyen, sier den norske generalmajoren Robert Mood, som leder observatørstyrken.

Observatørene ble stoppet ved den syriske hærens kontrollposter og måtte i enkelte tilfeller snu. Mood sier at også sivile stanset observatørene.

- Vi har fått informasjon fra innbyggere i området om at sikkerheten til våre observatører er i fare dersom vi drar inn i landsbyen al-Kubeir, sier Mood videre.

- Til tross for disse utfordringene jobber observatørene fortsatt med å komme seg inn i landsbyen for å finne ut hva som har skjedd, fortsetter han.

Mood ga uttrykk for stor bekymring for begrensningene som er lagt på observatørenes bevegelsesfrihet og mener det gjør det vanskelig for dem å utføre sitt oppdrag.

Cameron: - Assad må isoleres

Storbritannias statsminister David Cameron er rystet over rapportene om nye massakrer i Syria.

- Hvis rapportene stemmer, så har vi å gjøre med enda et brutalt og avskyelig angrep, som verdenssamfunnet må fordømme på det sterkeste. FNs sikkerhetsråd må snarest sette seg ned og diskutere saken, sier Cameron til NTB.

Cameron kom med uttalelsen noen timer etter at USAs utenriksminister Hillary Clinton fastslo at det trengs en regimeendring i Syria.

Cameron fremholder at regimet til Syrias president Bashar al-Assad er uten legitimitet.

- Ingen av landene kan avvise at president Assads regime er fullstendig uten legitimitet og en framtid. Vi må gjøre mer for å isolere det syriske regimet., og gjøre det klart overfor Assad at verden krever et nytt styre i landet, sier Cameron, som torsdag holdt pressekonferanse sammen med statsminister Jens Stoltenberg i Oslo.

De to skulle deretter videre med fly til Berlin for å ha samtaler med Tysklands statsminister Angela Merkel.

Sier nei til intervensjon

Kina og Russland og de andre sentralasiatiske landene i den såkalte Shanghai-gruppen ber om at konflikten i Syria løses ved hjelp av dialog, ikke militær intervensjon.

«Shanghai-gruppens medlemmer er imot militær innblanding i saker i denne regionen (Midtøsten og Nord-Afrika), tvungne maktoverføringer og unilaterale sanksjoner», heter det i en felles kunngjøring fra lederne i Shanghai samarbeidsorganisasjon (SCO).

Videre uttaler medlemslandene behovet for å stanse all vold på syrisk territorium «uansett hvor den kommer fra». De fremholder også at de respekterer en bred nasjonal dialog, basert på «uavhengighet, territoriell integritet og Syrias integritet».

Kunngjøringen tyder på at det ikke ligger an til noen særlig endring i landenes posisjoner i diskusjonene om Syria i FNs sikkerhetsråd.

Spesialutsending Kofi Annan skal torsdag orientere om situasjonen i landet som i stadig sterkere grad trues av full borgerkrig.

Ifølge diplomater er det ventet at Annan vil presentere et nytt forslag om å opprette en ny «kontaktgruppe» for Syria. Det skal bidra til å redde den skrantende fredsplanen.

(©NTB)

Reklame

Her får du tak i bålpanner og ekstrautstyr