RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Moody's truer med å nedgradere USA

Foto: Olivier Douliery (Pa Photos)
Sist oppdatert:
Hvis gjeldstaket ikke heves, kan USA bli flyttet ned fra toppkategorien AAA i løpet av noen uker.

Mens amerikanske politikere fortsetter å krangle om statsbudsjettet, truer finansselskapet Moody's med å nedgradere USAs kredittverdighet.

USA har vært AAA-land siden 1917. Nå kan det gå mot nedgradering til AA, og ifølge Bloomberg har USA ingen garanti for at de automatisk blir oppjustert igjen selv om de får skuta på rett kjøl.

Grensen for hvor mye penger supermakten kan låne, er blitt en viktig forhandlingsbrikke i striden om budsjettet. Enighet om budsjettet er blitt satt som betingelse for å heve det såkalte gjeldstaket. Dette er nødvendig for at USA skal kunne fortsette å låne penger til å betale renter og avdrag på den stadig voksende gjelden.

Hvis taket ikke heves, så kan USA få lavere kredittverdighet og bli flyttet ned fra toppkategorien AAA i løpet av noen uker, advarte Moody's onsdag. Det er første gang siden 1995 at noen har stilt spørsmål med USAs rating.

Tidligere har også kredittratingbyrået Standard & Poor's uttalt at det er mulig amerikanerne vil miste topplasseringen.

President Barack Obama har gitt Demokratene og Republikanerne ordre om å møtes daglig for å forsøke å bli enige om budsjettet og gjeldstaket.

Onsdagens møte var preget av høy temperatur, og presidenten reagerte skarpt på et nytt utspill fra Republikanerne, melder NTB.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere