Demokraten Doug Jones blir Alabamas nye senator, etter å ha vunnet over den omstridte og erkekonservative republikaneren Roy Moore tirsdag.

De to knivet om en av Alabamas to plasser i Senatet. Plassen ble ledig da president Donald Trump utnevnte Jeff Sessions til justisminister.

Amerikanske medier utropte den 63 år gamle advokaten Jones som vinner etter at 90 prosent av stemmene var telt opp og han hadde en oppslutning på 49,7 prosent.

Dermed blir republikanernes flertall i Senatet redusert til 51–49. Det er første gang på 25 år at en demokrat har blitt valgt til senator i Alabama, ifølge CNN.

– Historisk dag

– Thank you Alabama!, skrev Jones på Twitter kort tid etter at resultatet ble klart. Deretter møtte han tilhengerne sine og ble tatt imot med stormende jubel.

– Jeg er overveldet. Men jeg har sagt gjennom hele valgkampen at 12. desember kom til å bli en historisk dag. Jeg tror jeg har ventet hele livet på dette, og nå vet jeg ikke hva jeg skal si, sa Jones.

Ha understreket at Alabama nå har vist hele landet at befolkningen kan komme sammen. Det poenget var også demokraten Hillary Clinton raskt ute med på Twitter :

– Hvis demokrater kan vinne i Alabama, kan vi og må vi, kjempe overalt.

Ba Moore trekke seg

Det var stor spenning knyttet til valget, kanskje spesielt fordi Moore i november ble anklaget av seks kvinner for å ha forsøkt å innlede forhold med dem da de var tenåringer. Moore var da i 30-årene og arbeidet som advokatfullmektig. To av dem anklaget ham for overgrep og antastelser.

Dette førte til at flere av partikollegaene hans, inkludert republikanernes ledere i Senatet og Representantenes hus, Mitch McConnell og Paul Ryan, ba ham om å trekke seg.

President Donald Trump fortsatte likevel å støtte Moore, og senest tirsdag skrev han på Twitter at folk måtte stemme på republikaneren.

Avis utestengt

Medier over hele verden fulgte valget tett, og flere deltok på Moores valgvake. Der var ikke avisen Washington Post kunne Moores talsperson Hannah Ford opplyse tirsdag kveld.

Det var Washington Post som første gang omtalte overgrep- og trakasseringsanklagene mot senatorkandidaten, men det er uvisst om dette er grunnen til at de ble nektet presseakkreditering til arrangementet.

Rich Hobson, Moores valgkampsleder, synes tirsdag kveld ikke at ordet valgvake var spesielt dekkende.

– Valgvake? Det er en seiersfest, sa Rich Hobson sa han til republikanerens tilhengere etter at valglokalene stengte tirsdag kveld.

Valgthriller

Det så lenge ut til at Moore ville gå av med seieren, og da 50 prosent av stemmene var telt opp hadde Moore en oppslutning på 51,5 prosent, mens Jones hadde 47,1 prosent.

Derfra var det duket for en skikkelig valgthriller. Da 88 prosent av stemmene var telt opp, var det dødt løp og begge kandidatene hadde en oppslutning på 49,2 prosent.

Etter at amerikanske medier hadde meldt om Jones' seier sa Hobson til Moores tilhengere at ingenting var avgjort, og ba dem deretter be til Gud.

Les også: Derfor er valget i Alabama så viktig

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på iPhone her

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på Android-telefon her