*Nettavisen* Nyheter.

Mor, barn og barnebarn i samme klasse

Foto: Inge Fjelddalen (Telemarksavisa)

- Det er fint å se at barna og barnebarna oppfører seg bra på skolen.

Liv Kari Heggtveit (51) holder for tiden på med studier i spesialpedagogikk ved HiTs avdeling i Porsgrunn. Det gjør hun samme med døtrene Anette (31) og Charlotte (28) – og de to barnebarna Brian (åtte måneder) og Amund (fem måneder).

Det skriver Telemarksavisa.

Grunnen til denne generasjonssamlingen i studentsamfunnet er at Liv Kari er fjerde års allmennlærerstudent, mens døtrene er lærere med svangerskapspermisjon – som valgte å ta spesialpedagogikk som videreutdanning i denne perioden.

Fire dager gammel
Det er forelesninger annenhver uke – og de er obligatoriske. Barna, store som små, har vært med fra første stund.

– Dagen etter at jeg kom hjem fra sykehuset med Amund, møtte jeg opp til forelesning. Det var jo obligatorisk oppmøte, og jeg ville gjerne ha med meg forelesninga. Fire dager gamle Amund må vel være den yngste «studenten» i høyskolens historie, sier Anette.

Sammen med småguttene fyller familien kravene til å utgjøre en studie­gruppe.

– Vi samarbeider bra i gruppa. De to minste krever sitt, så det er jo fint å holde studiegruppa innenfor familien, sier Charlotte.

Og under forelesningene avlaster de tre studentene hverandre, slik at alle får skolefaglig utbytte av undervisningen, ikke bare babyfaglig.

– Ungene blir sendt bortover på rekka, så vi kan bytte på å notere under forelesningene, sier Liv Kari.

Første høyskoledag
Etter å ha jobbet som barne- og ungdomsarbeider i Lårdal i flere år, valgte Liv Kari å begynne på lærerutdanningen i voksen alder. Og på første høyskoledag var det fint å ha en erfaren lærerstudent som datter.

– Da jeg begynte her i Porsgrunn, var alt stort og nytt. Heldigvis gikk Charlotte på høyskolen. Hun leide meg rundt første skoledag, akkurat som jeg leide henne på første skoledag – for 20 år siden, sier Liv Kari med et stort smil.

Hun fortsetter:

– Ja, vi har gjort det litt motsatt i vår familie, i stedet for at mine døtre går i sin mors fotspor, så går mor i døtrenes fotspor.

Babyer kan være med
Studentrådet har et vedtak om at barn ikke kan være med på forelesning. Men viserektor for utdanning ved HiT, Åshild Kise, sier at det er ingenting i Universitet- og høyskoleloven som tilsier at det ikke er lov til å ta med babyer i undervisningen.

– Men det er naturlig å ta hensyn til øvrige studenter, så de har mulighet til å følge med i undervisningen, sier Kise.

Familien Heggveit har forsikret seg om at det er greit for foreleser og medstudenter at de to yngste familiemedlemmene er med.

– Nå har heldigvis de to guttene våre vært veldig rolige på forelesningene. Det er ingen som har reagert på oppførselen deres så langt, sier Anette.

– Det er fint å se at barna og barnebarna oppfører seg bra på skolebenken, ler Liv Kari.

De to lærermødrene synes det fungerer bra å bruke fødselspermisjonen til videreutdanning.

– Det er jo greit å holde hodet i gang. Og jeg synes det er lettere å studere nå enn i full jobb, sier Charlotte.

– Det går fint an å kombinere barn og studier, spesielt hvis du har rolige unger, da, sier Anette.

Les flere saker fra Telemarksavisa.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag