RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mor dømt til åtte års fengsel for barnedrap

Sist oppdatert:
Oslokvinnen som holdt sin lille datters hode i en bøtte vann slik at hun døde av skadene, er dømt til åtte års fengsel for drap.

Kvinnens tidligere nettkjæreste må sone ni år i fengsel.

Oslo tingrett mener drapet var uaktsomt og ikke forsettlig, og lengden på straffen er derfor kun halvparten så lang som aktor la ned påstand om. Statsadvokat Cecilie Schløsser Møller mente den 29 år gamle moren skulle dømmes til 16 års fengsel og den 35 år gamle britiske mannen til 18 års fengsel.

Les også: Fortalte gråtende om disiplinering av datter
Les også:
Barnedrapstiltalt brite erkjente skyld i avhør

Mishandling
– Retten er langt på vei enig med påtalemyndigheten når det gjelder det som har skjedd, men er altså uenig i at det foreligger drapsforsett. Ut fra at de nå kun er dømt for uaktsomt drap, er en halvering av straffen naturlig, sier statsadvokat Cecilie Schløsser Møller til NTB.

Strafferammen for uaktsomt drap under særdeles skjerpende omstendigheter er seks år, men retten har skjerpet straffen fordi de to også er dømt for gjentatte tilfeller av grov mishandling av den lille jenta.

Anke
Det er uvisst om aktoratet kommer til å anke. Riksadvokaten tar beslutningen, etter innstilling fra aktor. Kvinnens forsvarer, Geir Hovland, har allerede besluttet ikke å anke dommen.

– Min klient er lettet, og fornøyd med at det legges til grunn av dette var uaktsomt drap. Vi kommer ikke til å anke, sier hennes forsvarer, advokat Geir Hovland til NTB.

Hans klient har innrømmet de faktiske forhold, men har hele tiden benektet at hun handlet med forsett. Forsvareren prosederte da også på at kvinnen ikke måtte dømmes for forsettlig drap.

Den lille jenta på ett år og ni måneder døde etter at moren hadde holdt hodet hennes nede i en bøtte med vann i oktober 2010. Den britisk-pakistanske kjæresten og den norsk-pakistanske kvinnen var nettkjærester. Ifølge tiltalen instruerte mannen via videochat fra London kvinnen om hvordan hun skulle disiplinere datteren. Retten har da også kommet til at han var pådriveren.

Tilståelsesrabatt
– Deres roller har her vært vidt forskjellige: Mannen har, sittende i London, vært pådriveren, mens kvinnen fysisk har foretatt handlingene. Det hele har imidlertid vært et samspill, og flertallet ser ikke grunn til ved straffeutmålingen å differensiere mellom de to tiltalte, heter det i dommen.

Kvinnen får imidlertid ett år i tilståelsesrabatt. Politiet hadde helt fra starten av mistanke om at det hadde skjedd noe kriminelt, men først etter et år ble kvinnen siktet. Det skjedde etter at hun hadde innrømmet i avhør i oktober 2011 hva som hadde skjedd. Politiet hadde da avlyttet telefonen hennes.

– Fra dette avhøret og fram til i dag har hun imidlertid fortalt det retten har ansett som sannheten. Hun har videre opplyst om tilfeller av mishandling som politiet på dette tidspunkt ikke var klar over, står det i dommen.

Mannens forsvarer, advokat Vibeke Hein Bæra, sier at hennes klient er skuffet over å ha blitt dømt, siden han mener han ikke på noen måte har medvirket til drapet.

– Samtidig er vi fornøyd med at det er en dom på uaktsomt, og ikke forsettlig drap, sier Bæra.

Hun kommer nå til å vurdere sammen med sin klient om dommen skal ankes.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere