*Nettavisen* Nyheter.

Mor dømt for «grotesk vold» mot fem barn

Kvinnen ble dømt i Follo tingfett til fem og et halvt år i fengsel for mishandling av egne barn.

- Selv i retten omtalte hun de eldste døtrene på en måte som mer enn antyder hva hun er i stand til under andre omstendigheter.

SKI (Oblad.no): Barna levde under et terrorregime. Nå er en mor fra Ski dømt til fengsel i fem og et halvt år for å ha mishandlet sine barn i over 13 år.

«Det er snakk om grotesk og uforståelig vold overfor egne barn», skriver konstituert tingrettsdommer Birgitte Istad i dommen fra Follo tingrett som falt i slutten av november.

Faren var også tiltalt, men Follo tingrett fant hans rolle mer som passiv medvirker, og han flyttet ut fra hjemmet i 2009. Han får ett års fengsel, åtte måneder av dem betinget, siden det har gått noen tid siden dette skjedde. Ifølge hans forsvarer har mannen anket tingrettens dom.

To søstre grovt mishandlet

I fembarnsfamilien var det de to største jentene av en søskenflokk på fem det gikk verst ut over.

«Det så ut som hun (mor) koste seg», forklarte den nest eldste datteren da moren slo løs på storesøster. Moren kunne bli sint for bagateller, som at datteren hadde blandet for tynn saft, forklarte hun.

Listen over voldsepisoder mot døtrene er lange. Fra hun var elleve år ble den eldste søsteren slått i hodet med et dusjhode, slik at hun fikk arr. Hun ble slått med gjenstander, som kjeler, lysestaker og glass. Hun ble klort. Moren stakk også datteren med skruetrekker i ryggen, og slo henne med hammer mens hun lå nede.

En gang ble hun bedt om å hente en saks. Mens lillebroren så på, sprang mor og datter rundt kjøkkenbordet da moren plutselig stakk saksen inn i hånden på jenta slik at hun begynte å blø. Det blødde så mye at jenta ble svimmel og ba om å få papir til å tørke opp, men det fikk hun ikke. Så slo moren henne fordi hun sølte blod. Etterpå ba jenta om å få gå til lege for behandling. Mor sa nei. Fortsatt har hun arr etter saksen.

Les også: «Alle» varslet om bråk – ingenting skjedde

På knust glass

En annen episode skjedde da de var på ferietur til utlandet.

«Nå dør jeg, mens de jeg er glad i står utenfor og hører på», tenkte den eldste datteren da moren lå over henne i sengen og slo. Like før hadde moren knust en rekke pyntegjenstander i leiligheten og kastet familiens hund inn i veggen. Datteren blødde og så bare på ett øye, men fikk beskjed om at hun værsågod skulle rydde opp... barbeint. Hun fikk kutt under føttene av glasskårene.

Moren bet henne

«Mor bet som en gal», forklarte den eldste datter i retten. Bitingen skjedde som oftest på skulderen, men også på armer og ben. Som regel bet moren gjennom klærne og dro huden opp. Jo fortere datteren roet seg, jo fortere slapp bitetaket, forklarte hun.

Den rettsmedisinske undersøkelsen fra 2013 viser at jenta har store sårforandringer på begge armene og skuldrene, som er forenlig med bitt fra en voksen person. Rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen vitnet i retten at bittskader fra mennesker er sjeldent å se i Norge i dag. For at et bitt skal gi arr må tennene ha gått gjennom klærne, slik at det gir skade gjennom huden og blødning i underhudsvevet.

Gjentatte ganger rakket hun ned på sin eldstedatter ved å kalle henne stygg, dum, feit og lat.

Nest eldste søster

Follo tingrett mener den verste mishandlingen må ha skjedd mot den nest eldste søsteren, som opponerte mot mors terrorregime. Hun ble slått med ulike gjenstander, slik at hun fikk hull i hodet, hun ble bitt, kastet glass på slik at hun fikk tannskader, hun ble låst inn på badet og lyset ble slått av. Moren slo henne så kraftig at nesen brakk. Hun ble også skamklipt, og ble nektet å forlate huset fordi hun skulle passe sine søsken. Småsøsknene fikk også, om enn i mye mindre grad, slag, ørefiker og ble bitt. Faren hadde også slått henne ved å dra ned buksa og gi henne ris, og han hadde vasket munnen med oppvaskbørste og Zalo. Faren skal også ha truet henne med at han skulle «jule henne så mye at hun ikke fikk sitte».

Trist julaften

For henne, var det bitingen som var verst. Når moren bet, laget hun dyrelyder og var ekkelt, i tillegg til at det var vondt. Hun fikk beskjed fra moren at hun var feit. Da måtte hun løpe ved siden av morens bil i seks-syv kilometer. Hun ble også nektet middag flere ganger.

På ungdomskolen måtte hun gå hjem i storefri for å lage mat, handle, skifte bleier mens mor lå i sofaen. Julen 2008 var den siste julen hun bodde hjemme. Det var tradisjon at nissen, som var hennes eldste søster, kom. Hun ventet oppe med sine små søsken, men da de kom ned mente moren de var for tidlige. Dermed kastet hun et glass mot datteren slik at hun fikk store tannskader. Hun husker at hun satt og gråt da hun åpnet julegaver.

«Bare sitt der og grin», sa moren.

Nektet

Rettssaken gikk over seks dager. Moren, som er i førtiårene, erkjente seg ikke straffskyldig på noen punkter. Hun mener den eldste datterens skader er påført av henne selv eller av hennes kjæreste, og at eldre arr kan stamme fra skader hun har pådratt seg på jobben. Eldste datter har også manipulert sine små søsken, sa mor i retten.

«Trusler»

Retten mener moren i retten har en forklaring på det meste, men vurdert mot bevisbildet er hun ikke troverdig.

«Selv i retten omtalte hun de eldste døtrene på en måte som mer enn antyder hva hun er i stand til under andre omstendigheter, og hun kom med beskyldninger om straffbare forhold, utagerende livsførsel og gjentatte «trusler» om kommende rettssaker som skal ordne opp i uretten som er begått mot henne», skriver retten i sin dom.

Faren erkjente skyld for å ha slått den datter nummer to og vasket munnen hennes med oppvaskbørste og Zalo.

Psykisk

Retten legger også vekt på at den psykiske trakasseringen har vært omfattende, med et betydelig skadepotensial. Den yngste datteren fikk gjennomgå mest, både verbalt og fysisk. Det endte med at hun rømte hjemmefra i 2009, da var hun 17 år. Hun har ikke sett sin mor siden, heller ikke under rettssaken. Hadde hun ikke flyktet, hadde hun ikke vært i live i dag, sa hun.

Underslo penger av datteren

Moren var også tiltalt for grovt underslag av sin eldste datter. Datteren hadde jobbet på kafe i noen år, og av en eller annen grunn hadde morens disposisjonsrett på kontoen fortsatt etter at datteren fylte 18 år. Fra 2007 til 2013 har moren tatt ut eller disponert over 1,1 million kroner. Dette bestrider moren, og forklarer at de hadde en avtale om at datteren skulle betale 10 000 kroner i husleie etter at mor mistet bostøtten. Retten fester ikke lit til denne avtalen, og dømmer moren til å erstatte pengene hun tok fra sin datters konto.

– Hun gjorde dette i vinnings hensikt, og uten å ha til hensikt å gjøre opp for seg, skriver retten i sin dom. Med renter må moren tilbakebetale nærmere 1,5 millioner kroner.

Invalidisert

Den yngste datteren har to selvmordsforsøk bak seg, og hun har fått en posttraumatisk lidelse. Hennes medisinske invaliditet er anslått til 40 %. Den eldste datteren er påført en varig medisinsk/psykologisk skade, og hennes medisinske invaliditet er på 20 %. Begge jentene vurderes til å være seks år forsinket i sin skolegang på grunn av overgrepene. De tre yngste barna er ikke utredet for psykiske skader, men blir av fagfolk beskrevet som traumatiserte barn som krever mye ekstra oppfølging.

Oppreisningskrav

De to eldste døtrene har forklart om en omfattende og grov fysisk mishandling over flere år. Forklaringene støttes opp av det tre yngre søskens forklaringer i dommeravhør, fra rettsmedisinske undersøkelser av den eldste datteren og fra rettsoppnevnt sakkyndig.

De to eldste jentene har vært utsatt for fysisk vold av en helt annen grad enn sine små søsken. Retten finner at oppreisningserstatningene for småbarna settes til 90 000 og 60 000 kroner, mens de to eldste jentene får hver 200 000 kroner.

I tillegg må moren betale menerstatning på 155 000 til den eldste, og 410 000 til datter nummer to. Den eldste datteren får også 250 000 kroner for tapte ervervsinntekter. Det samme får datter nummer to. I tillegg må moren betale prisen for operasjon av datterens brukne nese og andre legeutgifter på 57 291.

Ankefristen er ikke gått ut, slik at dommen ikke er rettskraftig.

Denne saken er levert av Oblad.no.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.