RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Sebastien JARRY (/MAXPPP)

Mor kan gi babyen kreft

En kvinne som har kreftsceller i kroppen under svangerskapet kan overføre dette til sitt ufødte barn.

(SIDE2:) I prinsippet skal et barns immunforsvar blokkere uønskede celler fra mor til dem selv.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Men nå har forskerne funnet løsningen på en gåte som har plaget dem lenge, nemlig at noen barns leukemi kun kan komme fra moren.

Studiet, som er publisert i Proceedings of the National Academy of Sciences, er gjort på mødre og babyer der de har samme krefttype, skriver BBC.

Det britiske kreftforskningsinstituttet sier at det er ekstremt sjelden at tilstanden forekommer. Når det skjer, handler det om leukemi eller hudkreft. Måten kreftcellene overføres på, er at de kommer inn i morkaken og dermed blodtilførselen til barnet.

I et tilfelle i Japan klarte forskerne ved å følge de genetiske fingeravtrykkene å fastslå at morens leukemiceller var de samme som hos hennes barn. De fant også at kreftcellene vil måtte trenge seg gjennom barnets immunsystem før de kan gjøre noen skade. De fleste kreftceller vil ikke slippe igjennom.

- Vi er veldig glad for at vi endelig har funnet forklaringen på at dette skjer. Men vi understreker sterkt at dette opptrer svært sjeldent, sier professor Mel Greaves of Institute of Cancer Research til BBC.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere