*Nettavisen* Nyheter.

Mor og datter omkom da «Maria» sank - nå får selskapet kritikk etter forliset

Her ble «Maria» hevet.

Her ble «Maria» hevet. Foto: Foto: Egon Kiil (Arctic Seaworks)

Havarikommisjonens rapport klar.

24.04.14 16:17

En mor (42) og hennes barn (1) omkom da arbeidsbåten «Maria» sank i Store Kufjord i Finnmark juli 2012. Nå har Statens Havarikommisjon (SHT) konkludert hva som var årsaken til at båten sank, skriver Finnmark Dagblad.

Norway Royal Salmon (NRS) som eier oppdrettsbåten får kritikk etter forliset. Kommisjonen har også konkludert at det stilles for få krav til besetningens kompetanse på båter under 15 meter.

Burde ikke blitt tatt ombord

Forhistorien er at to personer var om bord ved et oppdrettsanlegg i Store Kufjord på Seiland. Et turfølge på seks personer og fire hunder var på vei hjem fra en fjelltur. Turfølget ble tatt om bord i Maria for deretter å bli transportert til Altneset. Like før ulykken skjedde hadde turfølgets medbrakte gummibåt som var på slep, slitt seg. Denne ble hentet inn og heist om bord i Maria med kran. Da gummibåten ble forsøkt manøvrert med kjølen ned på akterdekket, kantret Maria.

- Beslutningen om å ta om bord gummibåten ved bruk av kran på denne type fartøy under særdeles dårlige værforhold, og med passasjerer om bord, er etter havarikommisjonens vurdering utenfor grensene for normal og sikker drift, framkommer det av rapporten.

Mangelfull opplæring

SHT har kommet fram til at opplæringen av besetningen i bruk av arbeidsbåt inkludert operasjonelle begrensninger og kranbruk var mangelfull.

Klikk på bildet for å forstørre.

Arctic Seaworks-båten «M\S Barents Rescue» hevet havaristen «Maria» opp av dypet i Store Kufjord. Foto: Egon Kiil (Arctic Seaworks)


- Det har sammenheng med at oppdrettsselskapet ikke hadde foretatt risikovurderinger og utarbeidet driftsinstrukser for bruk av arbeidsbåt og kranoperasjoner.

- I etterkant av ulykken har oppdrettsselskapet, etter tilsyn og varsel om pålegg fra Arbeidstilsynet, foretatt relevante tiltak, framkommer det av rapporten.

Beklager sterkt

- Det var en kjempetragisk ulykke. Hensikten vår var å hjelpe folk, så fikk vi det utfallet. Det beklager vi sterkt. Vi tar rapporten til etterretning. Mye av det vi blir kritisert for har vi allerede utbedret, sier driftsdirektør for oppdrett i NRS Roger Bekken.

Oppdrettsselskapet vil ikke få noen sanksjoner som følge av rapporten. Politiet har tidligere konkludert med at det ikke var noe klanderverdig i denne saken.

Gir tilrådning

SHT mener at det stilles for få krav til besetningens kompetanse for denne type båter under 15 meter og tilråder nå tilrår derfor Sjøfartsdirektoratet å iverksette tiltak som sikrer at besetningen på arbeidsbåter under 15 meter har tilfredsstillende kompetanse relatert til de operasjoner som gjennomføres på båten.

Les flere saker i Finnmark Dagblad

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.