RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mor og stefar mishandlet barn

Foto: Kenneth Strømsvåg (Finnmarken)
Sist oppdatert:
Stefar slo, lugget og stripset fast mens mor så på. Begge må i fengsel.

En kvinne og en mann er i Øst-Finnmark tingrett dømt til henholdsvis seks og åtte måneders fengsel etter å ha mishandlet kvinnens barn. Paret straffes også for å ha røykt hasj ved flere anledninger, skriver Finnmarken.

Mannen er kvinnens samboer og er barnas stefar.

Stripset fast i stua
Kvinnen og mannen erkjenner seg ikke skyldig i mishandlinga, men innrømmer å ha røykt hasj.

For politiet og retten har de to barna forklart seg om en rekke tilfeller av mishandling. Blant annet skal ett av barna ha blitt sperret inne i garasjen som straff for å ha spyttet en voksen mann i fjeset, og dusjet i kaldtvann med klærne på. I et tredje tilfelle fortelles det om at begge barna skal ha blitt stripset fast i bortimot to timer i hver sin stol i stua, mens moren og stefaren dro på butikken. Da paret kom hjem oppdaget de at barna hadde kommet seg løs og så stripset seg selv fast igjen, fordi det var spist av en kake som var plassert foran dem utenfor rekkevidde.

Barna skal også ha blitt tatt hardt i nakken og i armen, knepet om munnen og blitt truet med å få munnen vasket

Grep ikke inn
Det var stefaren som sto bak alle episodene, men moren straffes også fordi hun ikke grep inn og stoppet han da hun så og hørte hva han gjorde. I kun ett tilfelle, hvor mannen strammet stripsen på jentene i stua, grep hun inn for å stoppe han. Det nyttet ikke, og like etterpå slo stefaren de to barnas hender med en hundelenke som straff for kakespisinga. Retten omtaler dette overgrepet som grovt.

I straffutmålinga påpeker retten at ett av barna var krevende med atferdsproblemer, noe som gjorde situasjonen fortvilende for samboerparet. Dette mener retten er formildende. I skjerpende retning vises det til at moren er barnas nærmeste omsorgsperson, og dermed den som skal ta vare på dem og beskytte dem. Det er også skjerpende at mishandlingen ble gjort av en nærstående, altså stefar, og at dette skjedde i barnas eget hjem, hvor de skal føle seg trygge.

Det vises også til at en finner atferdsvansker, emosjonelle vansker og kognitive problemer har vesentlig høyere forekomst hos barn som opplever vold i familien sammenliknet med barn som ikke har vokst opp i familier med vold.

I tillegg til seks måneders fengsel for mor og åtte måneders fengsel for stefar, dømmes begge til å betale til sammen 120.000 kroner i oppreisning til de to barna.

Les flere saker fra Finnmarken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere