Gå til sidens hovedinnhold

Mor skapte falske Laila

Allerede ved fødselen fikk «Laila Fjell» dobbel identitet. Deretter fulgte en livslang svindel med ekte dokumenter.

- Dette er ikke falske dokumenter slik vi er vant til. Allerede ved fødselen ble hun registrert i Folkeregisteret, og dermed kunne hun bruke ekte dokumenter til å lure systemet, sier aktor Knut Horn i Oslo tingrett og legger til.

- Disse sakene har avdekket en helt ny måte å svindle på. Det er et kjempehull i systemet.

Onsdag skrev Nettavisen om rettssaken mot «Laila Fjell». Kvinnen som har registrert åtte falske barn, erklært seg uriktig schizofren, og dermed mottatt 4,5 millioner kroner i støtte fra NAV.

Bildet over viser hvordan to av døtrene til den sentrale 62-åringen i svindelsaken fikk fire identiteter i Nederland og Norge. «Laila Fjell» (født 1975) ble til NN (født 1973) i Nederland, mens hennes norske søster (født 1973) fikk en nederlandsk identitet (født 1975). Søsteren er også tiltalt i denne svindelsaken. Påtalemyndigheten mener hun er «mor» til to falske barn. Hennes sak vil gå for retten senere.

Les hele saken: Her er den falske familien

Sakene er en del av et større kompleks der hele 25 falske identiteter har blitt avdekket blant i familien til den 62 år gamle kvinnen av romfolket i Norge, og der flere av hennes pleietrengende barn har blitt avslørt som friske. Ved hjelp av falske barna og sykdommer har NAV blitt svindlet for totalt 17 millioner kroner.

Sentral i dette svindelkomplekset er den 62 år gamle moren til «Laila Fjell». Allerede da Laila Fjell ble født, registrerte hun Fjell som to ulike personer. En Laila Fjell i Norge, og en NN i Nederland.

Avvist sin identitet
I Oslo tingrett har den nederlandske NN avvist at hun er «Laila Fjell», og sagt at dette er en identitet hennes mor har skapt. Påtalemyndigheten er enig i dette, men aktor Knut Horn mener at Fjell har hjulpet godt til med å opprettholde sin egen identitet som åttebarnsmor.

- Nå når det begynner å bli vanskelig for «Laila Fjell», så flykter hun inn i sin nederlandske identitet, sier Horn til Nettavisen. Han mener også at damen på tiltalebenken i virkeligheten snakker brukbart norsk, selv om hun har fått oversatt hele rettsforhandlingen av tolk fra nederlandsk.

Dette har også blitt bekreftet av vitne som undersøkte «Laila Fjell»/NN i 2005 da denne undersøkelsen foregikk uten tolk.

Den tiltalte, Fjell eller NN, forteller i Oslo tingrett at hun vokste opp med besteforeldre i Nederland, og at hun senere har flyttet til Belgia der hun i dag har hjem, mann, ett barn.

- Jeg har aldri bodd i Norge eller i Skandinavia, fortalte NN i retten.

Spilte psykisk syk
Men i Norge har «Laila Fjell» levd, i det minste i det norske trygdesystemet. I 1995 ble hun erklært schizofren. Aktor og forsvarer er enig i at det ikke var NN som representerte «Laila Fjell» som psykisk syk 15 åring hos legen den gang. Legeerklæringen gjorde at «Laila Fjell» fikk utbetalt 1,3 millioner i hjelpestønad fram til 2005. På dette tidspunktet hadde NAV begynt sine undersøkelser. Den virkelige Laila Fjell møtte opp hos legen og ble erklært frisk.

- Hun slo seg til hodet flere ganger. En gang mente hun at det var en hund i min veske og skrek høylytt.

Vi vurderte symptomene som ble fremvist som et forsøk på simulering. Det inntrykket ble underbygget ved at vi syntes hun overspilte, sa psykologen som gjorde 2005-vurderingen i Oslo tingrett onsdag.

- Min mor sa til meg at jeg måtte spille dum. Jeg måtte si at jeg hørte noe inne i hodet mitt, og at jeg måtte spille gal og gjøre gale ting. Men de menneskene skjønte jo at jeg ikke var gal, fortalte «Laila Fjell» om møtet med psykologen.

Også Laila Fjells bror har blitt avslørt som falsk syk tidligere. Deres mor mottok 576.000 kroner mellom 1999 og 2002. Både mor og sønn er dømt for dette.

Gravid som 14 år
Den psykisk syke «Laila Fjell» ble første gang gravid som 14 åring i 1989. Amos ble (på papiret) født i mai 1990. Deretter kom barna Rima (-91), Zingarella (-92), Gino (-93), Dido (-98), Lisa (-01), Ingrid (-02) og Marcelino (-04) Fjell inn i Folkeregisteret. I 2004 fikk Rima selv barnet Santana.

Disse barna møtte selvfølgelig aldri på skolen, og på helsekontroller var det andre mødre og andre barn som møtte for «Laila Fjell» og hennes ulike barn. Disse barna har i virkeligheten hatt andre identiteter og levd med sine virkelige foreldre i Oslo.

I likhet med «Laila Fjell» og NN, ble også disse barna registrert med doble identiteter, som har gjort at romfamilien kunne bruke ekte fødselsattester til å svindle NAV.

Totalt ble det utbetalt 3,2 millioner for disse barna.

Ulike blodprøver tatt av «Laila Fjell» viser at hun gjennom årene har hatt tre ulike blodtyper, og at det altså er flere kvinner som har utgitt seg for å være henne.

- Rima er narkoman
I Oslo tingrett har nederlandske NN sagt at hun ikke ante noen ting om barn og millionsvindel før NAV og politiet begynte å undersøke de falske barna og sykdommene nærmere.

Så sent som i 2007 stilte NN som «Laila Fjell» i Norge, og hevdet at hun var åttebarnsmor.

Da fortalte NN at hun var «Laila Fjell» og at hun bodde i Lommedalen i Bærum sammen med sine sju barn, bortsett fra Rima som var uteligger. I politiavhøret i 2007 fortalte «Laila Fjell» at hun ikke hadde hatt kontakt med Rima de siste sju månedene.

I Oslo tingrett i dag sier NN at hun ble tvunget av moren til å avgi falsk forklaring til politiet.

- Ja det stemmer. Hun har truet meg på telefon og sa at «du må komme til Norge og forklare deg om barna før de putter meg i fengsel». Jeg spurte da «hvilke barn». Og da fortalte hun dette, sa kvinnen i retten.

Eksisterer ennå
Selv om NAV har slettet alle barna, og det ene barnebarnet, til «Laila Fjell», og selv om NN selv mener «Laila Fjell» er en falsk person, så eksisterer hun fremdeles i norske registre.

I 2008 flyttet hun til Danmark, og etterlot seg utestående gjeld til If skadeforsikring på 8000 kroner.

Selv om hun var psykisk syk har hun opprettet enkeltmannsforetaket L Fjell, et selskap som skal drev med bearbeiding av metaller.

Om NN, som «Laila Fjell», fikk pengene fra NAV, er ikke bevist i Oslo tingrett. Hennes mor disponerte utbetalingene i flere år, men mellom 1995 og 2000 var det bare «Laila Fjell» som disponerte bankkontoen pengene gikk inn på.

Selv mener NN at hun aldri har fått noen penger fra NAV, og at disse millionene har forsvunnet andre steder enn til henne. Forsvarer Nicolai Bjønness har bedt om at politiet etterforsker pengestrømmen, men Oslo tingrett besluttet at dette etterforskningsskrittet ikke skal gjennomføres.

Reklame

NÅ: Milrab har oppdatert salget med sportsklokker og Oakley