*Nettavisen* Nyheter.

Mor tiltalt for uaktsomt drap på sønn (1): - Hun har fått en livstidsdom

ERKJENNER IKKE STRAFFSKYLD: - Dette er en fryktelig trist ulykke og en tragedie som har rammet hele familien. Hun erkjenner ikke straffskyld, sier kvinnens forsvarer Kirsten Birgitte Sigmond. Foto: Maria Schiller Tønnessen (Mediehuset Nettavisen)

- Det er en tragedie for familien.

13.01.15 12:48

En søndag i januar 2013 opplevde en 39-år gammel tobarnsmor alle foreldres mareritt. Sønnen på ett år druknet mens han badet i badekaret sammen med sin tre år gamle søster i familiens hjem.

- Det går ikke så veldig bra med meg. Jeg prøvde å komme meg på beina, men det går ikke. Enkeltspørsmål som «hvordan har du det?» kan ødelegge hele dagen min. Jeg går til graven hans ofte.

Moren var svært preget da hun møtte i Oslo tingrett tirsdag. Tiltalt for uaktsomt drap på sønnen. Kvinnen erkjenner ikke straffskyld etter tiltalen.

- Jeg tenker på ham hver eneste dag. Hvordan han døde i mine armer. Sorgen blir vi aldri kvitt

- Hørte datteren be om hjelp
Mens barna satt i badekaret gikk moren ut og inn av baderommet flere ganger. Blant annet for å legge klærne deres i naborommet, slik at de ikke ble våte av plaskingen. Den siste gangen satte hun seg i stuen sammen med tanten sin som var på besøk.

- Barberhøvler var borte og jeg tenke at det ikke var noe som kunne skade dem. Døra sto åpen, og jeg gikk de åtte skrittene inn i stua. Jeg satte meg på sofaen, og pratet noen få setninger med tanten min. Jeg strikket samtidig, kanskje i et halvt minutt. Jeg hørte barna hele tiden, og tenkte at jeg ville høre hvis det skjedde noe.

Mens hun sitter i stua hører hun den tre år gamle datteren si «kan noen hjelpe meg».

- Hun sa det i samme tone som hun pleier å synge. Hun skrek ikke, og jeg oppfattet det ikke som at hun var redd. Jeg var usikker på om det var en del av en lek eller om hun trengte hjelp.

Inne på badet fant hun sønnen liggende livløs i vannet.

- Jeg tok han opp med en gang, og startet gjenoppliving. Da det ikke skjedde noe skjønte jeg at jeg måtte ringe etter hjelp.

På spørsmål fra aktor om hvor lenge 39-åringen tror hun var ute av baderommet, svarte hun at det ikke var mer enn fem minutter.

- Jeg hadde ikke i tankene at noe kunne gå galt, forklarte hun.

Sønnen ble fraktet til Rikshospitalet, men familien fikk beskjed om at utsiktene ikke var gode. To dager senere døde gutten av en surstoffmangel-skade som følge av drukningen.

- Uhell og ulykker kan skje
Aktor i saken, statsadvokat Kristin Røhne, startet med å si at det er en tragisk hendelse som ligger til grunn for rettssaken.

- Et lite barn mistet livet og en familie må bære tapet av en sønn og en lillebror. I tillegg blir en rettssak en ytterligere belastning.

Røhne gjorde så rede for bakgrunnen for at det ble tatt ut tiltale mot den 39 år gamle barnemoren.

- Påtalemyndigheten skal være varsom med å bringe denne type saker inn for retten. Nettopp på grunn av påkjenningen det medfører. Oppfatningen i denne saken er likevel at den har en allmennpreventiv side, med tanke på barns rettsvern.

- Uhell og ulykker kan skje. Små barn kan miste livet ved et øyeblikks uoppmerksomhet, og i slike saker kan man ikke konstatere straffskyld. Det er når denne uaktsomheten går et stykke forbi det øyeblikket av uoppmerksomhet at man kan ta ut tiltale.

Grad av uaktsomhet
Aktor mener barnemoren var uaktsom, men at det blir opp til retten å avgjøre graden av uaktsomhet.

- Er det snakk om en type uaktsomhet som alle kan gjøre seg skyldig i fra tid til annen eller er det en uaktsomhet som man skal straffes for, spurte Røhne seg.

Et annet spørsmål som står sentralt når retten skal fatte en avgjørelse, er hvor lenge moren var ute av baderommet.

Eksperter har anslått at gutten lå under vann i ti til femten minutter, men neppe lenger, kunne aktor fortelle i retten.

Hun gjorde det også klart at hun ikke kommer til å be om en ubetinget fengselsdom for kvinnen.

- Et forferdelig uhell
39-åringen er gift med barnefaren. Han støtter sin kone fullt ut, og sier sønnens dødsfall dreier seg om en tragisk ulykke.

- Det var et forferdelig uhell som ingen kunne ha beregnet på forhånd. Hun har allerede fått en livstidsdom som hun aldri kommer unna, sa han da han vitnet i retten.

- Det gikk så ille som det kunne gå, men det er ikke et resultat av at hun var en dårlig mor.

Det er satt av to dager til saken i Oslo tingrett.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag