*Nettavisen* Nyheter.

Mord og mysterier på Island

Foto: (NRK)

En seriemorder knerter gåsejegere på sagaøya.

16.04.09 18:12

Menneskejegeren (I hunt men) - Island 2008. Sjanger: Krim. Med: Gísli Örn Garðarsson, Ólafur Darri Ólafsson.

Klikk på bildet for å forstørre.

Om du ikke fikk nok krim i påsken, serverer NRK nå enda flere mord i beste sendetid.

«Menneskejegeren» er noe så sjeldent som en islandsk krimserie, og var en av de mest populære seriene i moderlandet i fjor.

Gunnar har sin første dag ved drapsavsnittet i politiet i Reykjavik. Han har tidligere jobbet «vestpå», og har en del ukonvensjonelle metoder i etterforskningen. Hans nye partner Hinrik, er kjent for å være veldig pertentlig og jobber alltid etter boka. Det går ikke lang tid før de to er i tottene på hverandre.

Samtidig blir en gåsejeger skutt av en ukjent overfallsmann. Et lite stykke tøy blir fjernet fra jakken hans, men ellers er det ingen spor. Etterforskningen går sin vante gang, og offerets nærmeste blir mistenkt en etter en, men så skjer det enda et mord på en gåsejeger. Og så enda et.

«Menneskejegeren» er et islandsk forsøk på en hardkokt krim, der detektivene lever trøstesløse, ensomme liv og det aldri slutter å regne i den grå storbyen. Dette kan ofte funke fint, og mange serier utnytter den desperate, depressive stemningen til å øke spenningen i selve mordmysteriet.

I denne serien synes jeg derimot det tar fokus bort fra hovedhandlingen, og at serieskaperne kaster altfor mye tid bort på etterforskernes triste privatliv, og kranglingen dem imellom. Bortsett fra når det skjer nye mord, er det alt for lite krim og altfor mye utenomsnakk.

Skuespillerne er flinke, og det er tydelig at både kunnskap og penger har blitt brukt på dette prosjektet, men man kunne med fordel strammet opp budsjettet betydelig. I tillegg kunne man kuttet ut den utrolig irriterende musikken som brukes altfor mye.

Spiller man skummel musikk i bakgrunnen på hver eneste scene, er det liksom ikke så skummelt lenge.

Konklusjonen er vel at «Menneskejegeren» er grei underholdning, men at det kunne vært gjort ganske mye bedre.

Se «Menneskejegeren» på NRK1, torsdag klokken 21.35

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag