*Nettavisen* Nyheter.

Moren (46) klarte ikke se på

Advokat for hovedtiltalte i saken, Sverre Næss, her i samtale med bistandsadvokat Hanne Kristine Bohinen. Foto: Larsen, Håkon Mosvold (Scanpix)

Retten i Nord-Østerdal tingrett ble lukket for publikum onsdag.

Pressen og representanter fra politiet var til stede. Retten ble onsdag innledet med flere avspillinger av bilde- og filmbevis fra de hovedtiltaltes bolig i Alvdal, skriver Arbeidets Rett.

Den hovedtiltalte mannen (64) fulgte nøye med på avspillingene, mens hans tidligere samboer, firebarnsmoren (46), hele tiden satt med bøyd hode og så ned i gulvet.

Dagen gikk med til forklaringer fra flere politivitner/etterforskere, blant annet politioverbetjent Knut Winter, som har base i Spania og foresto etterforskning der. Han bisto spansk politi under ransakingen av boligen som den hovedtiltalte stefaren disponerte i Malaga.

Der ble det beslaglagt 238 bilder, åtte dvd-er og to videoklipp med barnepornografisk innhold. Winter vil vitne per telefon fra Spania.

Politiførstebetjent Steinar Solvang ved Alvdal og Folldal lensmannskontor var hovedaktør i retten i dag. Han er hovedetterforsker i det som kan være landets hittil verste overgrepssak mot barn, og forklarte blant annet om de ulike film- og bildebeslagene. Også politibetjent Lasse Kalvø ved Hedmark politidistrikt på Hamar var vitne i dag.

Dempet kritikken

Helt på tampen av den ti timers langdagen i Nord-Østerdal tingrett tirsdag, dempet sorenskriver Tom Urdahl noe av kritikken mot barnevernet i Alvdal.

Det vil si: Dempe er ikke den helt presise betegnelsen – det han gjorde var å fordele kritikken nokså likt mellom barnevernet og politiet.

Tidligere på dagen var Urdahl i harnisk over at vitneforklaringen til datteren til det tiltalte ekteparet gikk i vasken fordi jenta - stikk i strid med alle foranstaltninger som var gjort - møtte sin mor tinghuset i Elverum rett før hun skulle vitne.

Jenta gikk ut for å røyke, og da hun var på vei inn igjen, fikk hun se moren, gikk bort til henne og slo av en kort prat. Det skal ha vært datteren som gikk bort til sin mor, ikke motsatt. Deretter sa jenta konsekvent nei til å avgi vitneforklaring, til rettens fortvilelse.

Da ga sorenskriver en verbal bredside til barnevernet, men utvidet utpå kvelden kritikken til også å gjelde politiet. De hadde nemlig felles ansvar for å ivareta datteren i tinghuset.

Les flere saker fra Røros og Arbeidets Rett her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag