RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Moren: - Aldri vend ryggen til Adam

Foto: Scanpix (fotomontasje)
Sist oppdatert:
Barnevakten fikk klare instrukser da han skulle passe massemorderen.

Politiet står fortsatt uten motiv på hvorfor massemorderen Adam Lanza (20) massakrerte 20 førsteklassinger og seks voksne på barneskolen Sandy Hook i Newtown fredag.

Adam bodde åtte kilometer fra barneskolen Sandy Hook, men var aldri selv elev på skolen. Etterforskere har i flere dager gjort tekniske undersøkelser i millionvillaen der Adam bodde sammen med sin mor, Nancy Lanza. Moren var det første offeret i massakren.

Politiet opplyser at de undersøker blant annet en harddisk som ble knust med hammer og skrujern før massakren, melder ABC News. Håpet er at harddisken vil gi noen svar på hva som var motivet.

Satt barnevakt for Adam
20-åringen har av bekjente blitt beskrevet som en intelligent og tilbaketrukket person. Ryan Kraft er en av personene som har vært nært innpå massemorderen. Han fikk frysninger nedover ryggen da han hørte at den unge mannen hadde begått de grusomme handlingene.

Kraft, som selv var elev på Sandy Hook barneskole, satt barnevakt for massemorderen da Adam var ni eller ti år gammel. Selv var han 14 eller 15 år. Han forteller at moren til Adam advarte ham og ga ham klare instrukser da han skulle passe gutten.

- Hun sa at jeg måtte alltid holde et øye til ham, og aldri vende ham ryggen, eller gå på toalettet eller noe sånt, sier Kraft i et intervju med KCBS.

Også han beskriver Adam som stille, svært intelligent og innadvendt.

- Når vi gjorde noe sammen, enten det var å bygge Lego eller spille TV-spill, så var han veldig fokusert på det. Det var som at han var i sin egen verden, sier Kraft til KCBS.

- Følte ikke fysisk smerte
Det har også kommet fram at Adam skal ha lidd av en tilstand som innebar at han at ikke følte noe fysisk smerte. Tidligere sikkerhetssjef for skoledistriktet i Newton, Richard Novia, har fortalt at tilstanden krevde tilsyn hver gang Adam håndterte utstyr som kunne føre til skader. Han sier at tilstanden også førte til psykiske plager, men understreker at han aldri anså Adam som noen fare for andre.

- Han var tilbaketrukket og spak. Han var en av de elevene som i stor grad trengte oppsyn. Han hadde episoder der han brøt sammen. Han kunne sitte på bakken og nekte å snakke med noen, sier Novia til Daily Beast.

- Om den gutten hadde brent seg selv, så hadde han ikke følt det fysisk. Det var min jobb å følge nøye med på det, sier han.

Videre forteller Novia til The Wall Street Journal at Adam fikk tildelt en permanent psykolog da han gikk på Newtown High School.

Tatt ut av skolen i 16-årsalderen
Da Adam var 16 år gammel tok moren ham ut av skolen og sørget for hjemmeundervisning. Det er uklart hva som var motivet for dette, men moren skal angivelig ha vært misfornøyd med manglende oppfølging på skolen.

- Nancy hadde noen uoverensstemmelser med skolen. Hun kjempet mot skoledistriktet. Jeg er ikke hundre prosent sikker på om det var oppførsel eller lærevansker. Jeg vet virkelig ikke. Men han var veldig, veldig kvikk. Han var smart, sa svigerinnen Marsha Lanza i et intervju i helgen.

I en kort periode tok han noen kurs på universitetet, men også her var han tilbaketrukket og engasjerte seg lite sosialt med de andre studentene. Han fikk toppkarakterer i flere av kursene.

Selv om Adam beskrives av klassekamerater som en datanerd, var han ikke tilknyttet noen sosiale medier som Facebook eller Twitter. Ifølge The Sun skal Adam ha vært veldig fascinert av TV-spill og spilt voldelige spill som Call Of Duty i kjelleren i millionvillaen i Newton.

- Drev med selvskading
Venner av moren, Nancy Lanza, har fortalt i intervjuer at moren var bekymret for sønnen i tiden før skolemassakren, og at han var i ferd med å distansere seg fra henne. I tillegg skal hun ha fryktet at Adam drev med selvskading.

- Nancy fortalte meg at han brente seg selv med en lighter, på anklene eller på armene eller noe, sier en venn.

- Det var som at han ønsket å føle noe, sier vennen.

Moren var Adams første offer i den grusomme massakren. Han skjøt henne flere ganger i ansiktet da moren angivelig lå og sov. Deretter utstyrte han seg med svarte klær og væpnet seg med morens våpen – en halvautomatisk angrepsrifle og to pistoler.

Han ankom barneskolen ved 09.30-tiden lokal tid, brøt seg inn i skolebygget og drepte 20 barn og seks voksne før han til slutt begikk selvmord.

Moren til Adam skal ha eid minst fem skytevåpen. Hun skal også ha tatt med sønnen på skytebane. Moren og faren til Adam, Ryan og Nancy, ble skilt i 2009. Han har også en bror, Ryan.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere