*Nettavisen* Nyheter.

Moren mener at Breivik var sinnssyk

Foto: Lund, Arne Roar (Scanpix)

Allerede før 22. juli mente moren til Breivik at han var sinnssyk.

15.01.12 13:54

I psykiatrirapporten som ble offentliggjort denne uken går det fram at moren til Anders Behring Breivik mente at sønnen var sinnssyk før han gikk amok på Utøya og bomben smalt i regjeringskvartalet.

«Han sa at det tøt edderkopper ut av veggene, sier hun og at det var et edderkopphelvete der oppe. Han fortalte om biller, edderkopper og andre dyr, og virket helt på styr når han snakket om det», heter det i rapporten på side 82 og 83.

På de samme sidene i rapporten forteller moren at sønnen etter at han flyttet til Rena i starten av mai 2011 snakket mye om knirking og ubehagelige lyder på gården.

«Komparenten (moren red.anm.) sier avslutningsvis at hun når hun ser tilbake tenker hun at observanden (ABB red.anm.) må ha vært sinnssyk. Så annerledes som han ble. Hun gråter, og sier: Man tror jo ikke at sånt kan skje, jeg tror det ikke helt ennå, jeg».

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Nettavisen)

Klinikkoverlege: - Paranoid schizofreni
- Vrangforestillinger og sannsynlige hallusinasjoner slik det moren her beskriver er psykotiske symptomer, noe man ofte ser hos pasienter med paranoid schizofreni. Slike symptomer medfører tvangsinnleggelse og tvungen behandling med legemidler her i Norge hvis pasienten selv ikke samtykker i behandling, sier klinikkoverlege Thor Kvakkestad i Psykia AS til Nettavisen.

Kvakkestad er spesialist i psykiatri og var tidligere overlege ved Regional sikkerhetsavdeling, Dikemark, på avdelingen der Breivik sannsynligvis blir sendt hvis han blir erklært sinnssyk.

Han mener at uttalelsene fra moren som er beskrevet i rapporten er noe politiet må ha kjent til lenge.

- Sannsynligvis har politiet og påtalemyndigheten sittet på denne informasjonen lenge og dette kan være en av grunnene til at de ønsker Breivik dømt til behandling og ikke forvaring, sier Kvakkestad.

Klikk på bildet for å forstørre.

- For mye synsing
Han påpeker også at politiet etter all sannsynlighet har sjekket veggene og gulvene på gården til Breivik om det virkelige er mange biller og edderkopper der og at de trolig fant lite.

Kvakkestad mener at det har vært altfor mye synsing fra psykiatere og psykologer som ikke selv har undersøkt han eller snakket med hans pårørende om Breiviks psykiatriske helse. De har ikke gjort grundig nok undersøkelser til at de som leger og psykologer opptrer faglig forsvarlig ved å konkludere med sinnssykdom eller ikke.

- Det er kun Synne Sørheim og Torgeir Husby som har snakket med Breivik og moren, de har førstehåndsfakta og kan komme med en kvalifisert diagnose. Hadde mange av skeptikerne lagt til grunn de psykotiske symptomene i rapporten, slik den Rettsmedisinske kommisjon har gjort, tviler jeg på at mange hadde vært uenig i diagnosen til Sørheim og Husby, sier Kvakkestad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.