Gå til sidens hovedinnhold

- Moren min bor på et kott

Gunvor har bodd på seks kvadratmeter de siste fire månedene

John Svensen er oppriktig og mener seriøst at hans mor kan komme til å dø i køen for et bedre boligtilbud i Holmestrand, skriver Jarlsberg Avis.

Må ha hjelp nå
- Det hjelper lite at kommunalsjefen snakker om boligplan når vi trenger hjelp nå, sier han.

- Jeg mener dette er uverdige boforhold. Dette er egentlig en leilighet som er delt opp til to leiligheter. Min mor har fått plass på det som egentlig er soverommet i denne leiligheten. Det er 2x3 meter, totalt seks kvadratmeter, forklarer han og er tydelig opprørt.

Tilstanden til moren har forverret seg de siste fire månedene, og han er overbevist om at det er mistrivsel og kummerlige kår som er årsaken.

Gjør en god jobb
- De ansatte gjør en super jobb i forhold til den tiden som de har til rådighet. De løper fra det ene til det andre. Jeg mener at problemene ligger høyere opp, mener han.

Han forklarer at det er vondt å besøke sin mor som bor på det han selv kaller et “kott”.

- Hun dele bad og toalett med en person som bor i leilighetens stue. Når hun skal på toalettet går de inn på “rommet” til mor og hvis vi er på besøk må vi flytte på oss, slik at de kommer fram, forklarer han videre.

Ingen personlige eiendeler
John Svensen og hans samboer Erna Evensen synes det er deprimerende å komme på besøk.

- Hun sitter i en stol på rommet sitt hele dagen. Hun har ingen personlige eiendeler og ikke har hun TV, fordi det ikke er uttak på soverommet, sier Evensen.

Sønnen får ikke noe konkret svar på når eller hvordan kommunen jobber for å endre på bosituasjonen til sin mor.

- Vi har fått beskjed om at noen må dø for at hun skal få et tilbud. Og slik situasjonen er nå står hun som nummer to på listen, forklarer sønnen som tydelig er påvirket av situasjonen.

Gunvor selv savner TV og noen av sine private ting.

- Det hadde vært så fint hvis jeg hadde hatt et rom som var litt større og noen av mine ting slik at jeg kunne føle meg litt som “hjemme”. Jeg sitter her hele dagen, sier hun og rister på hodet.

Forverret helsetilstand
Moren har vært surrete, men familien har sett en forverring av situasjonen den siste tiden, det samme gjelder den generelle helsetilstanden.

- Hun har blitt dårligere til beins og svakere. Det er åpenbart når man ikke beveger seg og kun sitter i en stol og stirrer på toalettdøren. Innenfor døren høres en konstant durelyd. Det er vaskemaskinen som går og man må snakke ekstra høyt i det lille rommet for å bli hørt.

Det er ikke vanskelig å forstå at situasjonen er ubehagelig både for Gunvor og de pårørende.

- Jeg håper ikke jeg kommer i den situasjonen at jeg har behov for omsorgsbolig i Holmestrand. Jeg håper heller at “rullgardinen” går ned av seg selv, sier han. Han legger til at han har bodd og skattet til Holmestrand kommune i 50 år og at han ikke vil bli behandlet slik når han har behov for hjelp.

Lite informasjon
Paret mener at de får lite informasjon, og at den informasjonen som de ber om må de mase om å få.

- Slik situasjonen er i dag føler vi at det ikke blir gjort noe for å bedre på den bosituasjonen som Gunvor lever under, sier paret.

John innrømmer at han er bekymret for sin mor.

- Vi har vært i kontakt med ledelsen, og vi har tatt kontakt med kommunalsjef Anne Marit Bakka, uten hell. Vi har også invitert henne til å komme opp og se på forholdene, forklarer Evensen. Men ut i fra det sønnen forklarer var Bakka for opptatt til dette.

- Stor skam
- Dette er en stor skam. Når innbyggere som har behov for hjelp havner i slike situasjoner er det et tegn på at kommunen har for få omsorgsboliger. Det skal ikke være riktig at folk må bo, og da mener jeg sove og oppholde seg hele dagen, på totalt seks kvadratmeter, avslutter sønnen.

De pårørende er fornøyde med de ansatte og den omsorgen som de gir til Gunvor. Men de påpeker at dette er et vedtak som er fattet av kommunen. En midlertidig bolig på seks kvadratmeter i fire måneder burde ikke bli betegnet som en bolig.

- Høres ikke bra ut
- Dette høres ikke bra ut. Her må alle fakta på bordet, sier ordfører Alf Johan Svele.

- Dette høres ikke bra ut. Jeg skal be rådmannen gjøre rede for denne situasjonen i dag, sier Svele.

- Trodde vi hadde nok
- Jeg trodde at Holmestrand kommune hadde nok omsorgsboliger og midlertidig avlastningsboliger, forklarer Svele tydelig oppbrakt. Han legger til at han hadde fått forståelse om at det lot seg sjonglere slik at alle hadde et godt tilbud og at avlastningsplasser ble benyttet til dette, forklarer han videre.

- Holmestrand kommune er ikke tjent med å være kjent for slike forhold, mener han.

- Det er selvfølgelig beklagelig at vi må plassere mennesker slik, legger han til.

Medisinsk vurdering
Svele mener at det må ligge en faglig vurdering i bunn av vedtaket om at dette er forsvarlig plassering.

- Medisinsk personell må ha vurdert og sagt at det er greit å plassere mennesker i en slik periode. Men hvor lenge skal en slik periode vare er usikkert, føyer han til.

- Jeg vil straks jobbe for å få fakta på bordet i denne saken. De som har fattet vedtak må ha en begrunnelse. Samtidig må vi se om det er framdrift i saken for så å se på hvordan vi på best mulig måte kan løse saken raskt, sier Svele.

Rådmann Thor Smith Stickler og kommunalsjef Anne Marit Bakka var ikke tilgjengelig for kommentar.

Trykk på boligene
Virksomhetsleder for heldøgnspleie, Hilde Ruså, forklarer på generelt grunnlag at dette var det beste de greide.

Hun vil ikke uttale seg om den konkrete saken, men kan på generelt grunnlag fortelle at det er stort trykk på omsorgsboliger.

- Dette var det beste vi kunne greie. Vi har kun de boligene vi har, tilføyer hun.

- Det er tjenestekontoret som fatter vedtak og vurderer situasjonene for å få gitt nødvendig hjelp hvis ikke personen kan bo hjemme lenger.

- Dette er nok ikke en optimal situasjon. Tjenestekontoret tar vurderingen på hver enkelt søknad, sier Ruså.

Hun legger til at hun forstår de pårørendes frustrasjon.

- På generelt grunnlag vil jeg anta at tjenestekontoret har vurdert det slik at pasienten måtte ha plass, selv om dette ikke var en optimal situasjon. Da var dette det eneste tilbudet vil hadde, avslutter hun.

Les flere saker fra Jarlsberg Avis her.

Reklame

Nå kan du teste HBO Nordic, Viaplay og Paramount+ gratis

Kommentarer til denne saken