Gå til sidens hovedinnhold

Moren til drepte Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17): - Vi har mistet to barn

Moren til drepte Johanne Zhangjia Ihle-Hansen møtte onsdag i tingretten.

OSLO/SANDVIKA (Nettavisen): - Hvilken virkelighet er det han lever i? spurte moren til drepte Johanne Zhangjia Ihle-Hansen og stemoren til Philip Manshaus i rettssalen i Asker og Bærum tingrett onsdag.

Utsagnet kom som svar på et spørsmål om alle matvarene den draps- og terrortiltalte hadde handlet inn i forkant av ugjerningene og tankene han har formulert om en forestående rasekrig.

- Det virker så planlagt, og det virker så fjernt og uvirkelig de handlingene han har gjort og de tankene han har rundt det. Det er vanskelig å forstå psykologien i det, sa hun.

Spør seg når det startet

- Når startet dette? Når kom han inn i disse tankebanene? Hva var frøet til at dette begynte å gro hos Philip? Det lurer jeg veldig på, sa stemoren på spørsmål fra bistandsadvokaten.

Philip Manshaus er tiltalt for drapet på stesøsteren Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) og for terrorhandling mot moskeen på Skui i Bærum 10. august i fjor.

Faren og stemoren forklarte seg ikke via videooverføring, men i rettssalen, etter eget ønske.

Les også: Manshaus' far: - En virkelighet vi ikke kan fatte

- Det er viktig for henne å forklare seg med tiltalte til stede i salen, slik at hun får et direkte inntrykk av hvordan han reagerer på det hun sier. Hun vil også at han skal se henne når hun forklarer seg for retten, sa Elisabeth Hagen, bistandsadvokat til Johannes mor, til Asker og Bærum Budstikke før onsdagens rettsmøte.

Tiltalte satt rolig på sin plass da hun entret rettssalen i Sandvika. Han kikket så vidt opp. Hun så på ham flere ganger under sin forklaring.

- Vi har mistet to barn

- Jeg har det forferdelig vondt, sa Johannes' mor og fortalte at hun i etterkant har vært syk, at hun ikke har vært i stand å jobbe og at hun på et tidspunkt ble innlagt på sykehus. Hun har ikke vært i stand til å bo hjemme i huset på Eiksmarka, forklarte hun.

Om tankene rundt familien, sa hun dette:

- Familien er lagt i grus. Vi har mistet to barn.

Husker en «kjærlig og omgjengelig gutt»

Moren til Johanne forklarte at hun kom inn i familien Manshaus da Philip var fem år gammel. Hun var allerede inne i adopsjonsprosessen på det tidspunktet. Adoptivdatteren var ni måneder gammel da hun ble hentet. De ble en familie på seks; far og mor, Johanne, Philip og hans to eldre brødre. En periode delte Johanne og Philip rom.

- Vi ble tatt imot, kjærlig, forklarte hun om denne tiden og beskrev Philip Manshaus som familiens «lille maskot». Hun sier hun husket en «kjærlig og omgjengelig gutt». Hun beskrev forholdet mellom Philip og Johanne som godt og fortalte at han hadde omsorg for henne.

Datteren beskrev hun som en rolig jente, ambisiøs med tanke på skolen og en som trivdes hjemme. Hun drev en periode med ridning og spilte også fiolin.

- Hun likte å høre familien i huset, sa hun til meg flere ganger, forklarte moren.

Retten fikk se noen av familiens bilder av Johanne Zhangjia Ihle-Hansen, bilder som viste en aktiv og blid jente.

«Du må være stolt av den du er»

Moren forklarte seg videre om ulike faser i oppveksten til Philip Manshaus, om ungdomstiden, tilknytningen hans til emomiljøet og to kjærester som han tok med hjem, først en gutt og deretter en jente.

Hun fortalte at hun husker hun sa til ham; «Du må være stolt av den du er, Philip». Hun sa hun den gangen ikke var sikker på om det dreide seg om en legning eller en fase han skulle gjennom.

Hun fortalte videre om en episode fra guttens oppvekst der familien ble oppmerksom på at han hadde prøvd narkotika, LSD. Dette sa hun kom overraskende på familien.

Ble bekymret for holdningene hans

Høsten 2018 begynte Philip Manshaus på Fosen folkehøyskole.

- Da han begynte på denne folkehøyskolen, var jeg bekymret for ham. Jeg var glad for at han fikk noe annet å tenke på, treffer andre mennesker, sa stemoren om holdninger hun mente hun så hos ham den gangen og som hun var bekymret for.

- Hva var du bekymret for? spurte aktor.

- Jeg synes han var for mye opptatt av det. Jeg er veldig liberal. Jeg blir litt støtt og bekymret, svarte hun.

- Gamle Philip var i ferd med å forsvinne

- Hva var det rent faktisk dere diskuterte?

- Det var innvandring, antisemittisme, sa hun og forklarte at det skjedde en tydelig endring hos den unge mannen på dette tidspunktet, mens han gikk på folkehøyskolen.

- Han forandret seg. Det utartet seg. Vi merket det i juleferien. Han begynte å bli sint. Jeg syntes det så ut som han ikke hadde det noe godt. Jeg følte at den gamle Philip var i ferd med å forsvinne litt.

Faren til Philip Manshaus inntok vitnestolen etter stemoren.

Han fortalte om en samtale mellom brødrene på kjøkkenet der den draps- og terrortiltalte sønnen sa til broren at han ville drepe ham om han giftet seg med en kvinne av en annen rase.

– Det var som et jagerfly fløy gjennom rommet. Hva sa du? Er det mulig å si noe sånt? var vel reaksjonen min, sa faren da han ble spurt ut om denne episoden og hvordan han opplevde det.

Faren sa han var oppmerksom på at stemoren næret en økende bekymring for Philip Manshaus holdninger. Da hun vitnet i rettssalen tidligere på dagen beskrev hun denne endringen slik:

- Han fikk en sinnarynke.

- Jeg skjønner litt hva hun mente, sa faren da han ble spurt om dette og hvordan han husker endringer hos tiltalte våren 2019.

Delvis lukket rett

Faren og stemoren vitnet dagen etter at retten fikk se bilder fra boligen der 17-åringen ble funnet drept og av avdøde slik hun ble funnet.

Rettssaken tirsdag ble avsluttet med behandling av spørsmålet om deler av vitnemålene onsdag skulle gå for lukkede dører. Tingrettsdommer Annika Lindström opplyste onsdag at retten kom til at Manshaus' to eldre brødre skal få forklare seg for lukkede dører. Det samme gjelder deler av forklaringen til faren til Philip Manshaus, mens forklaringen til Johanne Zhangjia Ihle-Hansens mor skulle gå for åpen rett.

Les også: 77-åringen var med og overmannet terroristen: - Han kom for å drepe

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?