Gå til sidens hovedinnhold

Moren til French kastet ut av fengselet

- Jeg håper på å få komme inn senere i dag for å besøke Joshua.

Moren til Joshua French ble kastet ut av fengselet i Kinshasa kort tid etter at hun hadde hilst på sønnen sin søndag.

Kari Hilde French fikk beskjed om å kontakte «høyere militære autoriteter» for å søke om tillatelse til å besøke sønnen i Ndolo-fengselet i Kinshasa, skriver Dagbladet.

- Det er trist å bli kastet ut, men jeg håper på å få komme inn senere i dag for å besøke Joshua, sier Kari Hilde French til avisen.

Joshua Frenchs advokat Hans Marius Graasvold ble også nektet adgang til fengselet, skriver avisen.

Søndag ettermiddag opplyser Joshua French at han er lovet at moren og advokaten som er med fra Norge, skal få slippe inn i fengselet mandag.

Avlyste minnestund
Hilde Kari French måtte levere fra seg eiendeler, vann og andre ting som hun hadde med seg til sønnen, og ble bortvist fra fengselsområdet av væpnede vakter.

Allerede da hun ankom fengselet, fikk moren beskjed om at minnestunden som var planlagt for Tjostolv Moland inne i fengselet, var avlyst, skriver Aftenposten.

En representant for det norske Utenriksdepartementet opplyser til Aftenposten at seremonien som sjømannsprest Knut Lyngseth skulle lede, ble avlyst «inntil etterforskningen ble avsluttet».

- Vi vet ikke hva som skjer akkurat nå. Vi får høre med myndighetene om hva som skjer. Det er jo ikke slik at minnestunden nødvendigvis må holdes i dag. Hvis den kan holdes senere, så går også det greit, sa Kari Hilde French diplomatisk etterpå.

Nye avhør mandag
Joshua French hadde likevel en privat minnestund sammen med Lyngseth tidligere på dagen, uten at andre var til stede.

- Den private minnestunden var veldig fin og viktig for meg, sier French til Dagbladet.

Norsk politi, som også er i Kinshasa for å delta i etterforskningen av Tjostolv Molands død, hadde ingen oppgaver søndag. Lørdag deltok etterforskerne og en norsk rettsmedisiner under obduksjonen av den døde, uten at noe mistenkelig ble oppdaget. Fredag ble Joshua French avhørt i seks timer inne i Ndolo-fengselet, og tekniske etterforskere undersøkte cellen de to nordmennene hadde delt. Etter planen skal avhørene av French bli tatt opp igjen mandag.

Norge stilte krav
I et intervju med Aftenposten søndag forteller Kongos viseutenriksminister Tunda Wa Kasende at han var forberedt på å finne en løsning for de to norske fangene da han var på besøk i Norge i mai. Men alt norske myndigheter gjorde den gang var å beordre en løslatelse av de to, forklarer ministeren til Aftenposten.

- Jeg hadde forventet at vi kunne sette oss ned og diskutere oss fram til en løsning, men det ville de ikke, hevder Kongos viseutenriksminister Tunda Wa Kasende overfor Aftenposten.

Han møtte statssekretær Gry Larsen under sitt besøk i Norge i mai, og sier det var et tydelig krav fra Norges side.

- De sa at vi måtte løslate de to nordmennene, og det var det, sier Kasende, som ikke er imponert over beskjeden fra norske myndigheter.

- Hvis noen er dømt for noe, tror du da at din regjering bare ville løslate dem? Tror dere at vi ikke har noen lover i afrikanske land? sier Kasende.

Han sier Kongo ikke forventet noen gjenytelser fra norsk side.

Avvises av UD
Påstanden om at Norge ikke ønsket å diskutere saken, avvises av underdirektør Frode O. Andersen i Utenriksdepartementet.

- Vi har vært åpne for alle gode kreative løsninger som skulle kunne bringe forhandlingene videre. På møtet i mai fremførte vi det budskapet vi har fremmet helt siden det ble en rettskraftig dom, at vi var villig til å diskutere en soningsoverføring eller benådning, sier Andersen. (©NTB)

Reklame

Tilbud: Nå får du 15 GB til kun 299 kroner i måneden