Morgan lå hjelpeløs i åtte timer etter å ha fått slag

Foto: Stian Saur (Nordlys.no)

Siden har han kjempet seg tilbake til livet. Her er hans vei.

29.08.12 10:00

- Jeg har på en måte vært død. Så nå setter jeg mer pris på alt som skjer-

Morgan Woll (40) fikk slag for ett år siden. Rett før hans 39. bursdag smalt det. Han ble liggende i åtte timer før han fikk hjelp, skriver nordlys.no.

For to uker siden sjekket han for siste gang ut fra Sunnaas sykehus - med et stort godkjent-stempel.

Nå har han kjøpt seilbåt og satt kursen mot resten av livet. Og han er mer enn klar for å leve livet til fulle.

- Jeg har det bedre nå enn før slaget. Jeg har bestemt meg for at jeg ikke bare skal leve nå. Jeg skal følge drømmene mine, sier Morgan Woll.

Han sitter om bord i sin nyinnkjøpte 28 fot store seilbåt - beviset på at han akter å gjøre sannhet av det han sier.

Drømmen om eget seilbåt har han hatt i 22 år.

Stresser ikke
Med seilbåten skal han sammen med en annen for egen maskin ta siste distanse hjem fra Trondheim hvor båten ligger. Woll er mer enn klar for å seile inn Tromsøysundet. Hjemme i Tromsø venter to sønner, resten av familien, vennene og nykjæresten på ham.

Og Morgan er veldig klar for å komme hjem. Men han har det ikke travelt.

- Jeg stresser ikke. Om én måned skal jeg være i Kirkenes hos en spesialist for å trene opp sidesynet. Det er den eneste planen. Så vi har god tid på turen.

Vi stopper der, og spoler tilbake litt over ett år, til den dagen livet hans var i ferd med å ta slutt.

2. august 2011: Morgan Woll bor i den karakteristiske hytta oppe i lia rett sør for Fjellheisen.

Det er der han befinner seg når slaget inntreffer. I ettertid har de funnet ut at Morgan hadde en medfødt knute på en hovedblodåre på venstresiden av hodet, og slaget har nok bygget seg opp over tid.

Det ble for mye trykk, og knuten sprakk.

Da det smalt, ble han dårlig og hjulpet til sengs. Så ble han forlatt, ettersom personen han var sammen med ikke kjente igjen tegnene på at et slag hadde inntruffet.

Morgan ligger alene i senga. Det banker i hodet. Han blir liggende hjelpeløs i åtte timer. At han ikke har endt opp i ei kiste eller med alvorlig hjerneskade, må omtales som et mirakel. Jo tidligere behandlingen starter, desto mindre blir konsekvensene av slaget. Derfor bør akutt hjerneslag raskest mulig tas hånd om i slagenhet i sykehus.

2. august i år - på dagen to år etter slaget - skriver han følgende på Facebook:

«På denne tiden sist år ble jeg funnet første gang oppe på Toppen, ble lagt i senga og forlatt første gang. Om 8 nye timer blir jeg funnet utpisset, med blod ut øyne, nese, munn og øre ... Alle burde kunne F.A.S.T.»

F.A.S.T.
Symptomene ved hjerneslag eller drypp oppstår plutselig, og avhenger av hvilken del av hjernen som blir affisert.

F.A.S.T. er en sammenfatning av de vanligste symptomene:

F: Lammelser i ansiktsmuskulatur/fjes (=facialisparese)

A: Lammelse i en arm (armparese)

S: Språkforstyrrelse, for eksempel problemer med å finne riktig ord

T: Taleforstyrrelse, utydelig tale.

Egentlig er det er lite under at han overlevde. At han ett år etterpå klarer å skrive om det som skjedde, har krevd enda mer av både flaks og trening.

- Etter operasjonen hadde jeg mistet mye. Det meste av språket var borte. Skrivingen har jeg alltid slitt litt med, og etter slaget har det blitt verre. Men jeg har øvd mye det siste året, sier Woll.

(Artikkelen fortsetter nedenfor bildet)

Foto: Stian Saur

- Se det positive
Ennå er det enkeltord som ikke sitter. Kjøkkenredskaper kan være vanskelig å huske navnet på. Men det blir som bagateller å regne i forhold til hva utfallet kunne ha vært.

Når han nå velger å fortelle sin historie, er det både for å vise at det ikke hjelper å se negativt på situasjonen og for å vise at det er fullt mulig å leve et godt liv selv etter et hjerneslag.

- Det siste året har jeg møtt mange fantastiske mennesker. Men jeg har også møtt de som har trukket seg helt tilbake, gått inn i seg selv og som sliter veldig etter slag.

Morgan Woll har gjort det stikk motsatte. Han har alltid vært åpen og ærlig. Liker å snakke med folk.

- Det er min måte å være på.

Ett år med beinhard opptrening etterpå er han tilbake der han skal være.

Om bord i seilbåten «Bjarne», som er akkurat like gammel som Morgan.

Nå vil han tenke framover.

De siste ukene på Sunnaas sykehus utenfor Oslo ble brukt til trening og planlegging av jomfruturen.

Når han kaster loss i Trondheim, heiser seil og drar nordover er det begynnelsen på hans nye liv. Eller resten av livet han er så uendelig glad for at han har i behold.

Han har bestemt seg for å prøve å ta noen fag etter jul, når han er ferdig med opptrening av sidesynet.

Har lært mye
Det siste året har lært ham mye, både om å være takknemlig, om hvor skjørt det hele er og ikke minst om viktigheten av å ikke gi opp.

- Jeg har vært heldig. Operasjonen var vellykket selv om de skar bort halve skallen min, la den i kjøleskapet, fikset knuten på blodårene oppe i hodet og satte ting på plass igjen, sier Woll.

Han ble operert på UNN i Tromsø.

- Jeg er i kjempeform fysisk. Jeg løper og trener masse. Og hardt fysisk arbeid er ingen problem. Jeg tåler masse. Men jeg blir fort sliten i hodet, forklarer Morgan Woll.

De som kjenner Morgan Woll, vet at han ser det positive i absolutt alt. Det handler ikke alltid om hvordan du har det, men hvordan du tar det.

- Slag høres jo ut som noe bare gamle folk får. Men jeg har møtt slagrammede helt ned i 20-årsalderen, sier den nybakte 40-åringen.

40 år og egen seilskute. Slettes ikke verst, mener han selv.

Nå bare gleder han seg til å seile inn Tromsøysundet, og dra opp til sitt eget paradis - hytta i skogen oppfor Fjellheisen.

- Jeg må tilbake dit. Der finner jeg roen. Det var der jeg fant roen første gang etter slaget også. Jeg tok ting i mitt eget tempo. Blant annet har jeg pusset ned gulvet. Fysisk arbeid er som sagt ikke noe problem.

LES FLERE NYHETER FRA BYAVISA TROMSØ HER.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.