RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Morgan Stanley frykter oljekrakk

Sist oppdatert:
Oljemarkedet kan gå mot et kraftig fall mener Morgan Stanley-økonom som peker på svakere økonomisk aktivitet, alternativ energi og finansielle spillere. Sjekk de dystre spådommene her
Morgan Stanley er ute med en rapport som burde være fæl lesning for oljeinvestorer, og for Norge.

En økonom i Morgan Stanley spår nemlig at oljeprisen kan rase kraftig og gå inn i en langvarig nedgangsperiode. Dette står i skarp kontrast til det Goldman Sachs spådde for noen måneder siden, da de advarte mot 'super-spike' i oljeprisen. Det skal også nevnes at Morgan Stanley sloss med Goldman Sachs om å være verdens største aktør i oljederivatmarkedet¿

- Som tegn på lavere etterspørsel og større tilbud akkumuleres kan markedet få panikk. Jeg tror det kan korrigere på den mest spektakulære måte, det kan kollapse, skriver Andy Xie ved Morgan Stanley i rapporten ifølge Reuters.

Oljeprisen har fortsatt oppgangen i 2005, og steget 28 prosent siden januar ettersom frykten for manglende raffinerikapasitet har drevet prisene oppover.

Xie i Morgan Stanley mener at økende effektivitet og økt bruk av alternative energikilder, som oljesand, LNG og kull, allerede er i ferd med å kutte i oljeetterspørselen.

- Ettersom energiprodusenter øker produksjonen fra alternative energiressurser kan oljeprisen bli under press for mange år når den nåværende økonomiske sykel trekker nedover, skriver analytikeren.

Han mener at dersom den økonomiske nedgangsspiralen inntreffer i fjerde kvartal kan dette få dramatisk effekt på 'oljeprisboblen.'

Særlig gjelder dette Kina, som har stått for mer en enn tredjedel av etterspørselsveksten de siste året, en vekst som kan ha blitt inflatert av en overopphetet økonomi. Skulle Kina i mindre grad bli oljetørst vil dette føre til store problemer for oljeprisen.

Men Xie går videre og mener at de finansielle spillerne i dette markedet kan begynne å få panikk når de ser at markedet ikke er bærekraftig.

- Siden olje har virket så lenge, sitter finansbransjen på sine posisjoner, skriver Xie og nevner at spekulative interesser de siste årene har økt sine eksponeringer i olje og råvaremarkedet betydelig.

- De (finansielle spillerne. red anm) vil holde prisene oppe til markedet kollapser. Den dager er ikke langt unna, tror jeg. Det som skjer nå er muligens 'the final frenzy', skriver den pessimistiske analytikeren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere