RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Morgan Stanley mener oljefesten snart er over

Sist oppdatert:
Selv etter å ha oppjustert anslagene for oljeprisen mener investeringsbanken Morgan Stanley at festen i oljeaksjene snart er over og at de som vil selge har en god anledning nå. Les mer
Den kloke investor bør kjøpe aksjer når alle vil selge, og selge når alle vil kjøpe. Skal man ta dette til etterretning så kan det kanskje være smart å selge oljeaksjer nå?

100 millioner aksjer i Statoil gikk unna som varmt hvetebrød da staten solgte seg ned onsdag, til en pris som var over det volumveide gjennomsnittet dagen før.

Statoil og Hydro har henholdsvis steget 15 og 9 prosent siden nyttår – mens hovedindeksen har steget 7,75 prosent. Ingen ting å si på interessen til kjøperne i alle fall...

Nå mener Morgan Stanley at festen for disse aksjene kan være over, i likhet med de andre store europeiske oljeselskapene.

Meglerhuset oppjusterer riktignok oljeprisanslaget for Brent Blend til 40 dollar fatet for 2005-2006 og til 35 dollar fatet i 2007. Dessuten har Morgan Stanley oppjustert sektorens økt med 14 prosent for 2005 og med 19 prosent for 2006.

Ikke se bare på oljepris

Men på trass av dette, høyere oljepris og utsikter til høyere inntjening, har industrien store fundamentale utfordringer i vente.

Man skal nemlig ikke se seg blind på oljeprisutviklingen, mener Morgan Stanley som mener at man som investor må tenke på følgende:

Liten grad av reserve-erstatning: Oljeselskapenes reserve-erstatning har falt de siste seks årene.

Økte kostnader for å finne nye felt: Kostnadene ved å utvikle nye oljereserver øker hurtig.

Investeringer må stige: Morgan Stanley mener investeringene (Capex) som oljeselskapene må gjennomføre er undervurdert. Dersom det historiske forholdet mellom investeringer og volum fremdeles holdes ser meglerhusets analytikere en risiko for 20 prosent vekst i investeringene over de neste par årene. – Vi ser allerede selskap som Statoil, Hydro og BG øke sine investeringsbudsjetter drastisk, skriver Morgan Stanley.

Syklisk kostnadspress øker: Stålprisen øker, og riggratene følger med. Over de siste 12 månedene har økningen her vært dramatisk, og Morgan Stanley er ikke overbevist om at dette har blitt tatt hensyn til av oljeindustrien. De skriver at prisene vil stige de nærmeste 12 til 24 månedene, og at man ikke har sett det verste ennå.

Mens fokus har vært, er og i en periode fortsatt vil være på oljeprisutviklingen så kommer en ikke bortifra, mener Morgan Stanley, at dette er en industri med store utfordringer.

De spør seg hvordan skal de kunne levere vekst dersom det ikke satses mye på å finne ny kapasitet?

- Gitt disse kritiske og langsiktige spørsmålene, tror vi ikke at investorer skal la seg rive med av oljepris-bølgen. Dette er en gruppe viktige spørsmål som ikke er fult inndiskontert i prisen, skriver Morgan Stanley som ber investorer – på trass av det sterke momentum – merke seg dette.

I rapporten har de uansett økt kursmålet på Statoil og Hydro. Statoil heves fra 100 kroner aksjen til 120 kroner, mens kursmålet i Norsk Hydro økes fra 540 til 575 kroner aksjen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere