*Nettavisen* Nyheter.

Morgenkvalme gir smarte barn

Foto: Illustrasjon (Crestock)

Gravide kvinner lider ikke forgjeves.

(SIDE2): Vordende mødre lider ikke forgjeves. Skal vi tro en ny studie er kvalme tidlig i svangerskapet en indikasjon på at barnet utvikler høy IQ.

LES MER OM HELSE HER

Forskere fant at kvinner som føler seg kvalm og dårlig i ukene rett etter befruktningen tenderte til å få mer oppvakte barn, skriver Marie Claire.

Sunnhetstegn
Omkring 80 prosent av vordende mødre opplever morgenkvalme, et fenomen forskere tror kommer av hormonstrømmen som utløses for å beskytte morkaken når man blir svanger. Tidligere studier har vist at kvalme er et tegn på et sunt svangerskap, og mange påstår at den også minsker risikoen for hjerteproblemer hos barnet samt sjansen for å abortere.

Kan relateres til hjernens utvikling
Forskere ved et barnesykehus i Toronto tror nå at denne tidlige kvalmen kan være relatert til utviklingen av babyens hjerne. De gjennomførte den første undersøkelsen ved å studerte langtidsvirkningene kvalmen hadde på hjernene til babyer og 121 kvinner. 30 av kvinnene hadde ingen symptomer på morgenkvalme i svangerskapets tidlige uker, mens resten rapporterte om trøtthet, oppkast og kvalme.

IQ-tester
Forskerteamet utførte en rekke IQ-tester på kvinnenes barn da de var tre og syv år gamle. Barn av de kvinnene som hadde opplevd kvalme da de var gravide oppnådde høyere resultater på testene enn barn av kvinnene uten noen symptomer.

– Det er hormonene som morkaken utskiller som forårsaker kvalmen, men selv om det er ubehagelig så gir det på den positive siden bedre vilkår for babyen. Kvinner lider for det, men det er ikke forgjeves, sier Dr. Gideon Koren, som ledet studien, ifølge magasinet.

Siste nytt fra Side2, besøk forsiden akkurat nå!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.