Gå til sidens hovedinnhold

Mørke midt på dagen

Islendingene vasser i støv etter vulkanutbruddet lørdag. Se bilder og video.

Utslippet fra vulkanen Grímsvötn på Island fortsetter. Tjukt askestøv dekker de verst rammede områdene sørøst på øya, og i perioder har askestøvet formørket himmelen. I Kirkjubæjarklaustur, et tettsted tre timers kjøretur øst for Reykjavik, var det ganske god sikt tirsdag morgen, men så begynte det å skye til med askestøv igjen, skriver Morgunbladid på nett.

Kjører rundt hele øya
I dette området har ringveien til Reykjavik vært stengt på grunn av dårlig sikt. Det var årsaken til at en gruppe norske geografistudenter som befant seg i området mandag kveld måtte kjøre i motsatt retning, til Egilstadir øst på øya. Tirsdag er de på vei fra Egilstadir og vestover mot Reykjavik - på nordsiden av øya. Kjøreturen er ventet å ta 16 timer, fortalte Alexander Øren til Nettavisen tirsdag morgen.

Utslippet går lavere
Islands mest aktive vulkan våknet til nytt liv fra sitt tilholdssted under breen lørdag og sendte røyk og aske høyt til værs.

Askeskyen gikk tirsdag morgen bare 3 til 5 kilometer til værs, melder mbl.is.

Styrken i utslippet er det samme som mandag, men de går ikke like høyt. Mandag gikk askeskyen rundt 10 kilometer til værs, mens den søndag var oppe i 17 kilometer.

Se webkamera direkte fra Grímsvötn her

Beveger seg mot Norge
Vind og vær gjør at askeskyen ifølge prognosene beveger seg i to armer mot Norge, den ene mellom Svalbard og fastlandet i Nord og den andre inn i Skagerrak.

De britiske øyer har fått merke konsekvensene av askeskyen til fulle tirsdag.

Tusenvis av reisende er rammet av forsinkelser og kanselleringer.

Spredningsberegninger som Meteorologisk institutt presenterte tirsdag ettermiddag viser at askeskyen fra Island nå beveger seg mer østover. Onsdag morgen er det ventet at utslippet vil bevege seg mot østlige deler av Østlandet, blant annet Hedmark og kanskje Gardermoen. Deretter går det videre mot Sverige

Les også: Asken går østover - kan nå Gardermoen onsdag

Se amatørvideo fra kjøretur på N1 nær Kirkjubæjarklaustur. Selv om klokka rundt er 09 på morgenen, er det mørkt, og sola kan så vidt skimtes på himmelen. (Dårlig lydkvalitet).

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken