Mørkefyrste spår mer elendighet

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (SCANPIX)

Dommedagsprofeten som spådde finanskrisen har ikke tro på 2012

20.02.12 09:46

Den anerkjente amerikanske professoren Nouriel Roubini fikk kallenavnet «Dr. Doom» etter at han i 2006 hevdet at «husprisene vil ødelegge økonomien». To år senere slo hans spådommer til. Nå har han på nytt sett inn i spåkula. I en rapport skriver professoren at «usikkerhet og volatilitet kommer til å prege 2012» Han mener vi burde sørge for å ha en portfolio med høy likviditet, med mulighet for å være rask på avtrekkeren dersom noe skulle skje. I rapporten lister han opp fire grunner til hvorfor økonomien er spesielt sårbar i 2012.

1. Eurosonen risikerer en alvorlig kollaps
En slik kollaps vil få forferdelige konsekvenser for en allerede sårbar økonomi. Veksten i den europeiske økonomien er negativ, ikke bare i periferien, men også i nøkkellandene. De nyeste tallene fra Tyskland viser svake resultater for landets eksport, noe som er en sterk indikator for utsiktene for den globale økonomien. Til tross for statlige injeksjoner for å øke likviditeten til europeiske banker, har bankene strammet inn sin utlånspolicy, og uten kreditt kan ikke økonomien vokse.

2. Asia er eksponert mot den europeiske krisen
De makroøkonomiske tallene tyder på at de i beste fall får en «soft» start på 2012. Kinas vekst i eksport er kraftig redusert, eiendomsmarkedet går saktere og de kinesiske boligprisene generelt har begynt å falle. Myndighetene i India forutser en vekst i økonomien på 6,9 prosent, noe som vil være den dårligste årlige veksten siden2009.

3. Oppsvingen i den amerikanske økonomien kan ha nådd toppen
Styrkingen av den amerikanske dollaren mellom oktober og januar, har gjort det vanskelig for amerikanske eksportører å konkurrere globalt. Den stigende oljeprisen vil også ramme en økonomi som er sterkt eksponert mot olje. Med stabilt svært høye oljepriser er det vanskelig å se for seg at gjeldsproblemene for den amerikanske staten vil forbedres med det første.

4. Risikoen for geopolitisk krise i Midtøsten
Forholdet mellom Israel og statene som omringer landet er anspent, særlig knyttet til mulige Israelske reaksjoner på det Iranske atomprogrammet. Selv om faren for krig er relativt lave, kan det hende at Iran blokkerer Hormuz-stredet og dermed vil verdens viktigste oljekanal bli blokkert på ubestemt tid. De nylige angrepene på Israels ambassader rundt omkring i verden kan være et signal om at en eskalering av konflikten er på vei.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.