Morten (24) ble overfalt av Mubaraks støttespillere

Foto: Reuters/Morten Bjørndalen

Norske Morten Christoffer Bjørndal (24) har fått følt uroen i Egypt på kroppen.

03.02.11 22:25

Morten Christoffer Bjørndal (24) bor i Kairo, hvor han jobber som fotograf, det har han gjort de to siste årene. På torsdag fikk han nærkontakt med kaoset i den egyptiske hovedstaden.

- Jeg og en venn skulle kjøre over til øya Zanalek som ligger midt i Nilen. For å komme dit måtte jeg krysse 6. oktober-brua som ligger ved siden av Tahrir Square. Der stod det masse mennesker og det var en del røyk, så jeg ville ut å se og ta bilder, forteller han til Nettavisen.

Det var da han begynte å knipse med kameraet det ble trøbbel.

- Å ta bilder var ikke det smarteste jeg kunne gjort. En person oppdaget meg og begynte å rope at det ikke var lov på arabisk.

Se opptøyene live her

«Hva gjør du her?»
Det kom flere personer til, dette var mennesker som står på president Hosni Mubaraks side.

- De begynte å ta tak i meg, rive meg i nesa og rope: «Hva gjør du her?», «Hvorfor tar du bilde?» «Hvor er passet ditt?» Deretter begynte de å rive i kameraet mitt, som jeg tviholdt på.

Han fikk deretter assistanse fra sin egypiske venn Josef.

- Folkemengden på mellom 20 og 30 personer begynte deretter å ta tak i Josef, de trodde han var reporter og en spurte han hvor mye han får betalt for å ødelegge Egypts rykte, forteller han.

Ble robbet
Etter å ha forklart at Josef ikke var journalist og at Morten kun tok bilder av opptøyene på hobbybasis, gikk de igjen løs på nordmannen.

- De begynte å ta ting ut av lommene mine, jeg vet ikke om de kanskje lette etter passet mitt. De robbet meg i hvertfall for alle pengene mine. Deretter ble jeg slått på venstre side av ansiktet og noen stumpet en sigarett i nakken min, sier han videre.

Les også: Kan bli mye verre uten Mubarak

Kameraforhandling
Etterpå ble han tatt med til en sidegate til Tahrir square hvor millitæret holder til.

- De ba meg sitte rolig der en stund, og ikke gå ut, for da kunne det bli mer bråk. Jeg forsøkte å forhandle meg fram til å få tilbake kameraet mitt.

Med hjelp av vennen Josef og mye diskusjon fikk han kameraet tilbake, men uten minnebrikke.

Var du redd?

- Jeg vet ikke om jeg vil si jeg var redd. Jeg er en person som tar ting som det kommer, skjer det så skjer det. Men det var et øyeblikk i dag jeg trodde at det ikke kom til å gå så bra, sier han videre.

Stor respekt
Han forteller at han har stor respekt for hva som nå skjer i landet.

- Man ser mye fattigdom uansett hvor du går. Og i enkelte deler av byen ser du folk som har det for jævlig. Man skjønner at det ikke er folket som er problemet, men systemet. Jeg er veldig stolt over at egypterne står på sitt og sier hva de mener.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.