Mosjonist Morgan (50) fikk hjerteflimmer tre ganger

Foto: Yngve Olsen Sæbbe (Nordlys)

Er blitt mer forsiktig med å presse seg under trening og konkurranser

10.02.13 11:18

Trening gir ham velvære, men Morgan Lillegård i Tromsø har gått på tre smeller under sykkelritt og sykkeltrening, skriver Nordlys.

Tre tilfeller av hjerteflimmer.

- Blir du ikke skremt av det?

- Nei, så lenge jeg vet at dette ikke er farlig, at jeg ikke kan dø av det. De har undersøkt og scannet hjertet mitt. Legene sier det er i orden. Jeg stoler på det, sier 50-åringen, før han tar av seg kontorantrekket.

Dressjakken skiftes ut med treningstøy og refleksvest. På med hjelmen og et par kledelige racingbriller.

Såfremt han kan, prøver Morgan Lillegård å sykle de 4 kilometerne mellom jobben på Nofima og hjemmet oppe på Tromsøya. Arbeidsdagen krever sitt. Han er kommunikasjonsdirektør i en av landets største forskningsinstitusjoner.

Risiko for hjerteflimmer
Maja-Lisa Løchen, hjertespesialist og professor i forebyggende medisin ved Universitetet i Tromsø, peker på studier som dokumenterer at langvarig, intens utholdenhetstrening kan gi opptil ti ganger høyere risiko for hjerteflimmer.

- Når vanlige folk i full jobb og med familieforpliktelser legger ned et antall treningstimer med en intensitet som nesten kan sammenliknes med toppidrettsutøvere, så kan konsekvensen for hjertehelsen for noen etter hvert bli mer plager og sykdom enn glede og nytte. En må ta seg tid til restitusjon og hvile, mener hun.

Foto: Yngve Olsen Sæbbe

Utholdenhetstrening, som løping, ski, sykkel, er blitt statussymbol. Derfor spår professor Maja-Lisa Løchen en epidemi av hjerteflimmer de nærmeste årene.

- Det vi vet, blant annet gjennom Birkebeinerstudien, er at en liten gruppe av dem som trener svært mye er i risikosonen for å få hjerteflimmer. Men i dag vet vi ikke hvor grensen går mellom det som er hjertesunn trening og det som kan bikke over og bli skadelig.

Hjerteflimmer
Det hendte første gang under Narvikrittet på sykkel i 2006/2007. Plutselig følte Lillegård at kraften forsvant fra beina. En rar følelse i brystet.

- Jeg skjønte ikke hva dette var. Jeg så på pulsklokken. Den viste 221, mens min makspuls er 180. Hvordan kunne det gå an?

- De andre syklet fra meg. Jeg hadde fått hjerteflimmer. Det ga seg 10-15 minutter etter at jeg kom i mål.

Morgan Lillegård snakket med en kamerat som er hjertespesialist. Fikk undersøkelse og scanning på UNN.

Hjertet var helt fint, det. Alt var i orden. Det var ikke noe farlig på ferde.

Så smalt det igjen tre-fire år senere. Under en sykkeltur i Tyskland. Han ringte kompisen. hjertespesialisten. Fikk beskjed om å dra på det lokale sykehuset for sjekk.

- Jeg satt da på en restaurant med 190 i puls! Restauranteieren kjørte meg til akuttmottaket. Men legene fant ikke noe galt.

Blitt veldig bevisst
I fjor skjedde det på nytt. Under sykkelrittet Tour de Lyngen. Men Morgan stoler på legene. Han vet mer om kroppen sin nå. Om når han nærmer seg risikoen for hjerteflimmer.

- Konkurransene er gjerne i helgene. Jeg har lært at risikoen er der hvis jeg har hatt en tøff og stresset arbeidsuke. I dag er jeg veldig bevisst på at jeg ikke presser meg i konkurranser, hvis jeg har hatt det svært stresset på jobb. Da tar jeg det mer rolig.

Morgan Lillegård føler at han har funnet en balanse, som gir ham mulighet til fortsatt å være aktiv.

Rått og brutalt
Lillegård betegner han seg som moderat i treningen. Han vet om andre supermosjonister i Tromsø, som er langt mer aktive.

- I sykkelmiljøet trenes det rått og brutalt. Det er garantert voksne folk som trener oppimot 20 timer i uken.

- Du har en krevende jobb og familie. Hvordan blir totalbelastningen for deg i løpet av uken? Blir du ikke sliten?

- Nei. Jeg tror jeg ville vært mye mer sliten hvis jeg ikke hadde trent. Jeg er trygg på at dette gir meg energi.

Sykler, løper, spiller tennis
Han ser sunn ut. Slank og nesten uforskammet opplagt. Morgan trener. Mye. Det har vært en del av livet hans i mange år.

- I en vanlig uke forsøker jeg å få en økt med tennis på mandagene. Spinning på sykkel på onsdag. En løpetur enten tirsdag eller torsdag, og lengre økter på sykkel eller ski i helgene. Jeg prøver å få fem treningsøkter i uken.

Foto: Yngve Olsen Sæbbe

Om vinteren ligger han på fra tre til ti treningstimer i uken.

- Blir det bare anledning til tre timer en uke, så lever jeg godt med det. Passerer jeg åtte timer i uken, synes jeg det begynner å bli ekstremt. Ti timer, da føler jeg meg sliten.

I helgene kan det bli lange sykkelturer. Gjerne Malangshalvøya rundt, der han fort legger over 80 kilometer bak seg.

Konkurrerer
Han trener. Han konkurrerer. Er årlig med på Tromsørittet, Finnsnes-Tromsø, Tour de Lyngen, Tour de Lax. Løper Midnight Sun Maraton, Mørketidsløpet.

Har syklet Trondheim-Oslo. Dolomittene på langs. Alpene på Langs. Birken. Been there, done that.

- Trening gir meg mer energi i hverdagen. Både til å yte mer på jobben og for å være opplagt på fritiden. Også har jeg jo et forbasket iboende konkurranseinstinkt.

Det er moro å konkurrere. Det er sosialt. Han møter gamle kjente og nye mennesker.

Konkurransene gir ham et mål å trene mot. En grei motivasjon de dagene Balsfjordvinden pisker regn eller snø mot ansiktet, og han kvier seg for å ta løs på en økt.

- Det handler om å sette seg mål.

Lykkerus
Han får overskudd av å trene. Han føler seg mer skjerpet mentalt.

- Man tenker mange gode tanker når man er ute og trener. Noen ganger tar jeg meg en løpetur helt alene, uten pulsklokke, bare for å tenke. Tar med meg utfordringer fra jobben. Plutselig får jeg ideer underveis.

Så er det denne følelsen av velvære etterpå.

- Kall det en lykkerus. Få ting er bedre enn å komme inn fra en treningstur der du kjenner at du er skikkelig sliten. Du står i dusjen og kjenner hvor lett og fin kroppen er. Hodet er klart til nye tanker. Du setter deg i badstua og svetter ut det siste. Tar deg en iskald Mack-øl og føler; dæven det er godt å bo i Tromsø. Det er en lykkefølelse.

Les flere saker fra Nordlys her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.