RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Splash News (Splash News)

Mot banning - truet på livet

Sist oppdatert:
15 år gamle McKay Hatch har samlet 30.000 medlemmer av «No Cussing Club», men ikke alle er like glad for det.

(SIDE2): 15-åringen McKay Hatch har måttet tåle mobbing, trusler og har til og med blitt truet på livet, i sin kamp mot banning, skriver Splash News.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Lei av banning
Hatch startet en krig mot stygt språk etter at han ble lei av at vennene brukte «F»-ordet i hver setning.

Tenåringen, fra Pasadena i California, har nå skrevet en bok hvor han forteller hvordan han kjempet mot gruppepresset og vant.

McKay oppfordrer folk til å gi opp banningen og i stedet bruke ikke-fiendtlige ord som «sylteagurk» og «muffins.»

Han fortalte historien sin på «Tonight Show With Jay Leno.»

- Til å begynne med når vennene mine bannet, så gjorde de det i annethvert ord. Det var ikke som om de støtet tåen i noe og at banneordet glapp ut. De bannet like ofte som de brukte ordet «the,» sier tenåringen.

Og legger til:

- Det plaget meg og jeg fortalte vennene mine at hvis de ville være sammen med meg, så orket jeg ikke å høre på banningen deres. Så til å begynne med tenkte jeg: «Søren, jeg har mistet alle vennene mine,» men de sa at de ikke skulle banne mer, sier McKay.

Fikk trusler
Han synes dette var kult og startet en «No Cussing Club,» laget noen flygeblader og begynte å dele de ut.

- Vi hadde vårt første møte i juni 2007, sier han.

Nå har han hele 30 000 medlemmer rundt om i verden.

Men det har ikke bare vært lett for den krøllhårede tenåringen med tannregulering. Noen motstandere har vært ivrige med skøyerstrekene, og til og med truet med vold, for å vise sitt standpunkt.

- Jeg har fått pizza til en verdi av over 1500 britiske pund sendt til huset mitt. Først tenkte jeg: «Supert, gratis pizza,» men så måtte jeg betale for den, sier han.

I tillegg fikk han også abonnement på pornoblad hjem til seg. Hans skrekkslagne foreldre varslet politiet da dødstruslene begynte å komme.

Faren hans fortalte en lokalavis at der måtte de sette en grense.

- Et sted går grensen
- Jeg var på sykehuset med kona mi, vi besøkte familie, og en gutt ringte meg på mobilen og sa: «Jeg vet du er borte, du er ikke der, og jeg er foran huset ditt og jeg skal drepe familien din,» forteller faren Brent Hatch til avisen.

Men til tross for slik ekstrem motstand, så har ikke McKay gitt opp. Han håper kampanjen kan være til hjelp for å slå ned på vold i hele verden.

- Hvis du havner i slåsskamp, så kommer ikke folk til å rope: «Hva kalte du meg, «sylteagurk» eller «muffin?» De kommer sikkert til å begynne og le i stedet, sier han.

Og legger til:

- Mange sier det er vanskelig å slutte å banne fordi det allerede har blitt en vane. Men hvis du spør om de banner foran moren sin, så svarer de «nei,» så de kan slutte med en gang, sier McKay.

Den oppsiktsvekkende klubben fikk en kunngjøring fra ordføreren i byen, som har dedikert første uken i mars til å gjøre folk oppmerksomme på stygg ordbruk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere