*Nettavisen* Nyheter.

Mot børsfall

Oslo Børs styrer mot børsfall. Les hvorfor her.

19.05.08 00:00

Det ligger an til videre børsfall på Oslo Børs torsdag. Dermed ser det ut til at investorene kan glemme børsfesten i januar. Årsaken er nye fall i oljeprisen.
Råolje for levering i februar falt under 53 dollar fatet på råvarebørsen i New York for første gang siden juni 2005. Fallet kommer på grunn av at den amerikanske vinteren har vært svært mild langt, noe som har fått etterspørselen etter fyringsolje til å falle betydelig. Tradisjonelt er fjerdekvartal, og vintersesongen, høysesong for oljeetterspørselen. Men i år er det altså annerledes.De amerikanske lagrene av destillater, blant annet fyringsolje og diesel, steg med 5,4 millioner fat til 141 millioner fat forrige uke. Dette er den største oppgangen siden januar 2004, og oljeprisen har falt 13 prosent så langt i år.Råolje for levering i februar falt 2 prosent, eller 1,08 dollar per fat, til 52,94 dollar fatet i morgentimene torsdag. Onsdag falt oljeprisen 2,9 prosent eller 1,62 dollar per fat til 54,02 dollar fatet. Det melder Bloomberg News.
Oljetungvekterne Statoil og Hydro ligger an til nye børsfall. Også oljeserviceaksjene kan falle tilbake torsdag morgen.Ellers var Q-free og Stepstone ute med nyheter i morgentimene. Styret i teknologiselskapet Q-Free, som leverer bomsystemer til offentlige veier, mener det nå er behov for å gjennomføre en rekke forbedringstiltak i selskapet. I den forbindelse tar selskapet en avsetning i fjerde kvartal på 30 millioner kroner.StepStone-sjef Colin TEnwick melder om høyt tempo for selskapet ut av 2006.
Asiatiske metallaksjer i været

Prisen på kobber og sink steg henholdsvis 4,5 prosent og 6,3 prosent prosent på Londons metallbørs onsdag, noe som var det høyeste løftet siden juli i fjor. Nikkel steg 7,4 prosent.Dette førte til at metallaksjene i Asia steg klart, ledet an av verdens største børsnoterte gruveselskap, BHP Billiton.Morgan Stanleys asiaindeks var omtrent flatt i morgentimene norsk tid, mens Nikkei-indeksen var ned 0,6 prosent. Japanfallet kom etter bekymring for at den japanske sentralbanken vil heve renten. Andre asiatiske børsmarkeder var svakt opp.Asiatiske oljerelaterte aksjer fortsatte å falle torsdag, etter at oljeprisen nå har falt tilbake over 10 prosent. Kinesiske PetroChina var ned 0,9 prosent i morgentimene.USA snudde minus til pluss

Alcoa, verdens største aluminiumsselskap, steg 6 prosent etter å ha lagt frem en sterk kvartalsrapport etter børs tirsdag. Investorene var lettet over at selskapet ikke skuffet, slik det gjorde med sin forrige kvartalsrapport.Alcoa er tradisjonelt det første store selskapet i USA som legger frem sine kvartalstall, og følges dermed ekstra nøye.En budkamp i flybransjen ga luft under kursene. US Airways Group øker sitt bud på konkurrenten Delta Air Liens med 20 prosent til 10,2 milliarder dollar. Dette førte til at delindeksen for flybransjen steg nær 3 prosent.Apple fortsatte også himmelferden etter tirsdagens lansering av iPhone. I dag steg kursen 5 prosent, etter en kraftig oppgang på over 8 prosent tirsdag. Dagens kurs er rekordhøy.Dette bidrog til at den teknologitunge Nasdaq-indeksen gjorde det bedre enn de mer generelle aksjeindeksene.Oljeprisen er fortsatt i fokus, og falt videre etter ukentlige tall som viste lavere lagre av råolje i USA, men samtidig markant vekst i lagrene av bensin og destillater. Et fat nordsjøolje koster onsdag kveld 53,15 dollar, ned nesten 4 prosent fra tirsdag, og det laveste nivået siden sommeren 2005.Dessuten kom oljeselskapet Chevron etter børs tirsdag med et resultatvarsel for fjerde kvartal.Ikke overraskende var dermed olje- og oljeservice blant de svakeste sektorene onsdag. Begge delindeksene falt rundt halvannen prosent.På makrofronten meldte handelsdepartementet at det amerikanske handelsunderskuddet falt for tredje måned på rad i november, til 58,2 milliarder dollar. Lavere pris på importert olje spiller også inn her.Dagens nøkkeltallDow Jones +0,21% til 12.442,16Nasdaq +0,63% til 2.459,33S&P 500 +0,19% til 1.414,85

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.