*Nettavisen* Nyheter.

Mot brakseier for høyresiden i Ungarn

Budapest (NTB-Reuters-AFP): Sentrum-høyrepartiet Fidesz vant som ventet en klar seier i valget i Ungarn søndag.

Da 99 prosent av stemmene var talt opp, lå Fidesz, med partileder Viktor Orbán i spissen, an til å få 206 av de 386 plassene i nasjonalforsamlingen allerede i første omgang. Opptellingen viser også at det høyreradikale Jobbik-partiet kommer inn i nasjonalforsamlingen for første gang.

Det regjerende sosialistpartiet sikret seg 28 mandater, mens Jobbik fikk 26. I tillegg kom det grønne partiet LMP over sperregrensa for første gang med fem seter. Resultatet fra valget ble flere timer forsinket. En av lederne i Fidesz har bedt ledelsen i valgkommisjonen om å trekke seg på grunn av forsinkelsene.

Analytikerne mente på forhånd at om Fidesz fikk 52-53 prosent av stemmene og 120-130 direktevalgte mandater i første valgomgang, ville partiet ligge godt an til å sikre seg to tredels flertall etter at de siste 121 mandater blir avgjort i annen omgang 25. april.

Fidesz fikk søndag 52,77 prosent av stemmene, mot 19,29 til sosialistene, 16,71 til Jobbik og 7,42 prosent til de grønne. Fidesz, som sist hadde regjeringsmakten fra 1998 til 2002, lovte i valgkampen å kutte skattene, skape nye arbeidsplasser og støtte småbedrifter for å få Ungarn ut av en dyp økonomisk krise.

Ungarn er blant landene som ble hardest rammet av den globale finanskrisen, med en negativ vekst på 6,3 prosent i fjor og en arbeidsløshet på 11,4 prosent. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.