*Nettavisen* Nyheter.

Mot brakseier for ytre høyre i Frankrike

Marine Le Pen har all grunn til å smile etter første runde av regionvalget i Frankrike. Foto: Pascal Rossignol (Reuters)

Det ytterliggående høyrepartiet Nasjonal front ser ut til å ha fått flertall i nesten halvparten av Frankrikes 13 regioner.

06.12.15 20:39

Nasjonal front ser ut til å ha fått 30,6 prosent av stemmene i søndagens første omgang av regionvalget, viser en valgdagsmåling utført av IFOP Fiducial.

De øvrige borgerlige partiene ser ut til å ha fått 27 prosent av stemmene, mens Sosialistpartiet ser ut til å ha fått 22,7 prosent.

Størst i nord
I det nordlige Frankrike ser Marine Le Pens parti Nasjonal front ut til å få 43 prosent av stemmene.

I sørøst, der Le Pens 25 år gamle niese Marion Maréchal-Le Pen stiller, ligger partiet an til 41,7 prosent.

– Etter terrorangrepene i Paris 13. november har vi sett en klar økning i støtten til Nasjonal front, sier analytiker Jerome Forquet i IFOP.

Sitter hjemme
Rundt 45 millioner franskmenn har stemmerett, men vanligvis pleier rundt halvparten av velgerne å sitte hjemme under valget i de 13 regionene.

Regionvalget foregår i to omganger, og andre valgomgang er 13. desember. Dersom valgdagsmålingene stemmer, ser det ut til at Nasjonal front for første gang tar styringen i en eller flere franske regioner.

Politiske kommentatorer peker på at en seier for Marine Le Pen i nord også vil være et springbrett for henne før presidentvalget i 2017.

Upopulær president
Hollandes popularitet har rett nok også fått en oppsving etter terrorangrepene som kostet 130 mennesker livet i Paris, men han fortsatt ingen populær president.

Mens 15 prosent av de spurte mente at han gjorde en god jobb før terrorangrepene, økte andelen til 35 prosent etter Paris-terroren.

Dette er den høyeste oppslutningen han har hatt siden desember 2012, men hele 63 prosent sier samtidig at de ikke stoler på Hollande, viste en meningsmåling TNS-Sofres One Point gjorde for avisen Le Figaro i forrige uke. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag