RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mot brakseier for ytre høyre i Frankrike

Marine Le Pen har all grunn til å smile etter første runde av regionvalget i Frankrike.
Marine Le Pen har all grunn til å smile etter første runde av regionvalget i Frankrike. Foto: Pascal Rossignol (Reuters)
Sist oppdatert:
Det ytterliggående høyrepartiet Nasjonal front ser ut til å ha fått flertall i nesten halvparten av Frankrikes 13 regioner.

Nasjonal front ser ut til å ha fått 30,6 prosent av stemmene i søndagens første omgang av regionvalget, viser en valgdagsmåling utført av IFOP Fiducial.

De øvrige borgerlige partiene ser ut til å ha fått 27 prosent av stemmene, mens Sosialistpartiet ser ut til å ha fått 22,7 prosent.

Størst i nord
I det nordlige Frankrike ser Marine Le Pens parti Nasjonal front ut til å få 43 prosent av stemmene.

I sørøst, der Le Pens 25 år gamle niese Marion Maréchal-Le Pen stiller, ligger partiet an til 41,7 prosent.

– Etter terrorangrepene i Paris 13. november har vi sett en klar økning i støtten til Nasjonal front, sier analytiker Jerome Forquet i IFOP.

Sitter hjemme
Rundt 45 millioner franskmenn har stemmerett, men vanligvis pleier rundt halvparten av velgerne å sitte hjemme under valget i de 13 regionene.

Regionvalget foregår i to omganger, og andre valgomgang er 13. desember. Dersom valgdagsmålingene stemmer, ser det ut til at Nasjonal front for første gang tar styringen i en eller flere franske regioner.

Politiske kommentatorer peker på at en seier for Marine Le Pen i nord også vil være et springbrett for henne før presidentvalget i 2017.

Upopulær president
Hollandes popularitet har rett nok også fått en oppsving etter terrorangrepene som kostet 130 mennesker livet i Paris, men han fortsatt ingen populær president.

Mens 15 prosent av de spurte mente at han gjorde en god jobb før terrorangrepene, økte andelen til 35 prosent etter Paris-terroren.

Dette er den høyeste oppslutningen han har hatt siden desember 2012, men hele 63 prosent sier samtidig at de ikke stoler på Hollande, viste en meningsmåling TNS-Sofres One Point gjorde for avisen Le Figaro i forrige uke. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere