Gå til sidens hovedinnhold

Møt din fjerneste slektning

- Et hyperaktiv, engstelig og koffeinholdig dyr, som alltid lette etter neste måltid.

Den veide bare tredve gram, hadde lengre hale enn kropp og kunne fått plass i håndflaten din.

Det erklærte et internasjonalt team av palentologer, ledet av Xijun Ni, om primaten de nå har avdekket, onsdag.

Viktig funn
Et nesten komplett sjelett kan dateres tilbake omtrent 55 millioner år, og er det eldste godt bevarte primatfossilet noen gang funnet, skriver New York Times.

Sjelettet ble uthentet fra en eldgammel innsjø i Hubei-provisen i Kina. Funnet endrer oppfattelsen om når primater begynte å vandre rundt på jorda.

Da en asteroide traff Jorden i Krittperioden for 65 millioner år siden betød det døden for dinosaurene. Tidligere antok man bare at primatene kom til på et eller annet tidspunkt etter dette.

Primater inkluderer skapninger som aper, lemurer - og mennesker. Vi skiller oss fra de andre pattedyrene med våre fem gripende fingre og tær, negler og øyne som ser rett frem. Primatene deles inn i tre grupper: anthtropoidea som omfatter aper og oss, og to andre grupper som inkluderer lemurer og spøkelsesaper (halvaper). Det er i sistnevnte gruppe denne primaten hører til, men nærme nok avleggergrenen i slektstreet som fører til mennesket.

- Må ha vært i konstant bevegelse
Fossilet hadde anthropoid-lignende trekk, skriver Associated Press.

- Den er latterlig liten og det er en av de viktigste funnene, sier forfatteren Christopher Beard ved Carnegie Museum of Natural History.

Med en ca, 5 cm lang kropp er den pelskledde lille skapningen omtrent så liten pattedyr kan være. Ifølge Beard må den ha vært i konstant bevegelse for å holde varmen. Våre tidligste primat-slektninger var derfor «hyperaktive, engstelige og koffeindrevne dyr som alltid lette etter neste måltid», mener han.

Denne nye skikkelsen skal tilhøre en rase man aldri har sett før, men som forskerne har identifisert som de tidligste stamfedrene til «spøkelsesaper». Disse holder til i skoger i Sørøst-Asia i dag og er nattedyr.

Rasen har fått det fengende navnet Archicebus achilles.

Funnet er også viktig i kartleggelsen av mennesket evolusjon.

- Det er første gang vi har et relativt komplett bilde av en primat så nærme divergensen mellom linjen som leder til aper og den som leder til «tarsier», sier Dr. Ni i en uttalelse.

Du kan lese hele deres rapport her.

Stamfar?
Dette gir forskere en bedre forståelse av den kompekse evolusjonen som etterhvert førte til mennesket. Denne primaten er den som så langt har gitt oss de beste hintene om hvordan våre tidligste, om enn ganske fjerne, slektninger så ut.

- Det er det nærmeste vi kommer menneskets stamfar, sier Beard.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler

Kommentarer til denne saken