Mandag ettermiddag blir det et thrillervalg i Oslo Aps bystyregruppe, når ny varaordfører skal velges etter Kamzy Gunaratnam, som er valgt inn på Stortinget.

Tre Ap-politikere kjemper nemlig om det symboltunge vervet: Jon Reidar Øyan (40), Abdullah Alsabeehg (35) og Line Oma (34).

Da Øyan ble innstilt som nummer én av et knapt flertall i valgkomiteen i helga, satte det fyr på debatten om vervet. Oma mener det må velges en kvinne.

- Her er det et ledig verv i en fremskutt posisjon. Da synes jeg det er viktig å få inn en kvinne, sier Oma til Aftenposten, og bekrefter at hun har veldig lyst på vervet.

Dermed går det mot kampvotering på møtet.

Les også: Dette skriver avisene om norsk politikk mandag 18. oktober

Varslet mot Giske

Oma frykter at det skal bli enda mer mannsdominert i topposisjonene i Oslo Arbeiderparti. I dag er både lederen av Oslo Ap (Frode Jacobsen), partisekretæren (Øyvind Slåke) og byrådslederen (Raymond Johansen) menn.

Og ikke nok med det. Siden Jonas Gahr Støres (Ap) er blitt statsminister, rykker Jacobsen inn på Stortinget, og den som tar over ledervervet i Oslo Ap blir også trolig en mann - mangeårig bystyrepolitiker Andreas Halse.

Line Steine Oma var tidligere leder av bydelsutvalget i Gamle Oslo, og er i dag leder av kultur- og utdanningskomiteen i Oslo bystyre. Hun var kvinnen som først sto offentlig frem som varsler mot Trond Giske, påstander som Giske har avvist kategorisk.

Oma har så langt ikke besvart Nettavisens henvendelser om saken.

Les også: MDG-Berg advarer: - Et veldig stort ansvar hviler på Støre

- Singel, åpen homo

Tre personer i valgkomiteen vil ha Øyan som varaordfører, to vil ha Alsabeehg, mens ingen stemte på Oma. Øyan sier han er klar til å ta på seg varaordførervervet.

- Det er veldig hyggelig at flertallet i valgkomitéen ønsker meg som Oslos neste varaordfører. Det er noe jeg har skikkelig lyst til, skriver Øyan i en sms til Nettavisen.

40-åringen fra Snillfjord er bystyrerepresentant og helse- og sosialpolitisk talsperson for Oslo Arbeiderparti, og leder Homonettverket i Arbeiderpartiet.

- Oslo er en mangfoldig by. Oslo har den høyest antall befolkning som definerer seg som LHBT+ i Norge. I Oslo består 48 prosent av husholdningene av én person. Som singel, åpen homo og aleneboende vil jeg også være en god representant for alle disse, sier han, og legger til:

- Jeg har stått på barrikadene for likestilling, inkludering og mangfold i 20 år. Det hadde vært en stor ære å få bli varaordfører i Oslo.

- Hva tenker du om at det er kamp mellom tre kandidater om vervet?

- Nå er det opp til gruppemøtet i bystyregruppa vår, som skal avgjøre dette i ettermiddag, svarer Øyan, uten at han ønsker å utdype det nærmere.

- Sunt med et mangfold

Den tredje kandidaten, Abdullah Alsabeegh, har også lang erfaring fra Oslo-politikken. Han har sittet i bystyret siden 2011, og er i dag medlem av finansutvalget.

- Jeg vil være en stemme for de som ikke får en stor nok plass i politikken, og ønsker å gjøre en god jobb som varaordfører hvis partiet ønsker meg i vervet, sier Alsabeehg til Nettavisen.

Alsabeegh kom til Norge som flyktning fra Bahrain på slutten 1980-tallet, etter at hans familie måtte flykte av politiske grunner. Han har vokst opp på Holmlia.

- Hva tenker du om at din motkandidat mener det bør velges en kvinne?

- Jeg er opptatt av at partiet skal representere hele Oslo. Jeg tror det er sunt for vårt demokrati om vi har mangfold i representasjonen, både med tanke på kjønnsbalanse, ulike bakgrunner og geografisk tilhørighet i byen, sier han, og legger til:

- Vi vet at mange i ytre by stemmer på Ap. Å ha representanter derfra i sentrale verv er viktig.

Han får blant annet støtte fra tidligere bystyrerepresentant Khalid Mahmood:

- Jeg håper at gruppa tar til fornuft og velger Abdullah - en kvalifisert minoritetsrepresentant, sier Mahmood til Avisa Oslo.