Mot kampvotering om ledervervet i SV

Oslo (NTB): Valgkomiteen i SV ser ikke ut til å klare å samle seg om hvem som bør bli partiets neste leder. Dermed ligger det an til kampvotering på landsmøtet i mars.

Mandag kveld avholder valgkomiteen sitt siste møte i arbeidet med å legge SVs nye lederkabal. Klassekampen skrev før helgen at to av valgkomiteens åtte medlemmer vil ha Heikki Holmås som ny partileder. Flertallet på seks skal ha samlet seg om Audun Lysbakken.

Bildet av en delt valgkomité er også det som tegnes opp av kilder som NTB har snakket med. Fortsatt regnes Lysbakken som soleklar favoritt, men Holmås knapper innpå, og han vil trolig stå på til siste slutt, sies det.

Velger Holmås og Lysbakken å fortsette mannjevningen fram til landsmøtet på Lillestrøm 10. mars, blir det kampvotering.

Det er lite som skiller de to kandidatene. Både politisk og personlig har de mange likhetstrekk. De er jevngamle, fra Bergen og har begge ledet SVs ungdomsorganisasjon SU. Lysbakken var riktignok en langt mer radikal SU-leder enn Holmås, men barne- og likestillingsministeren har slipt kantene sine.

Da han ble valgt inn på Stortinget for første gang i 2001, kalte han seg revolusjonær og marxist. Det gjør han ikke lenger.

- Men jeg er fortsatt stolt sosialist, sa Lysbakken da han erklærte sitt kandidatur i september.

Lysbakken er nettopp blitt far på nytt. Han har varslet at han skal ha lang pappapermisjon og være gjerrig med helgene sine. Det er ikke nødvendigvis en ulempe å fronte slike forbehold i SV, men motstanderen Heikki Holmås har ingen slike begrensninger.

Den energiske bergenseren har vært høyt og lavt i partiet etter at han stilte som kandidat, så å si umiddelbart etter at Kristin Halvorsen kunngjorde sin avgang på valgnatta. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.