*Nettavisen* Nyheter.

Mot ny runde i presidentvalget i Argentina

Det går trolig mot en ny valgomgang i Argentina etter et svært jevnt presidentvalg mellom kandidatene Daniel Scioli og Mauricio Macri.

Da to tredeler av stemmene var talt opp, hadde konservative Macri 36 prosent av stemmene, mens favoritten Scioli, tidligere visepresident under Nestor Kirchner, hadde en oppslutning på 35 prosent.

Det foreløpige resultatet går dermed i motsatt retning av valgdagsmålingene og meningsmålingene, hvor Scioli har gjort det klart best.

Men resultatene kan endre seg, og mesteparten av stemmene fra Buenos Aires, hvor Scioli er ordfører, var mandag morgen ennå ikke talt opp.

I alle tilfeller ser det ut til at Macri har klart å sikre at det blir en ny valgomgang 22. november.

Valglovene i Argentina slår nemlig fast at en kandidat må ha mer enn 45 prosent av stemmene, eller minst 40 prosent av stemmene og 10 prosent ned til neste kandidat for å bli valgt direkte.

Slutt for Kirchner-familien

Da argentinerne gikk til valgurnene søndag markerte det slutten på Kirchner-familiens 12 år ved makten i Argentina. Nåværende president Cristina Fernandez de Kirchner kom til makten i 2007. Hun hadde da overtatt roret etter sin ektemann Nestor Kirchner.

Men dersom Daniel Scioli klarer å sikre seieren i neste valgomgang er det fortsatt Kirchners parti som vil beholde makten.

Scioli har lovet å videreføre de sentrale elementene av den såkalte «kirchnerismen», som betegnes som en tro på handelsproteksjonisme, sosial velferd og forsvar av arbeiderklassen.

Utfordrere

Sciolis hovedutfordrer i valgkampen har foruten den konservative Macri vært Sergio Massa, en utbryter fra Kirchners parti som startet sitt eget parti for to år siden.

På meningsmålingene har Scioli ligget på minst 40 prosent, mens rundt 30 prosent har sagt de vil stemme på Macri. Massa har stort sett ligget på 20 prosents oppslutning på målingene.

32 millioner argentinere hadde registrert seg til søndagens valg. Valglokalene stengte klokken 22 norsk tid søndag.

Cristina Fernandez framstår som fortsatt populær i Argentina, men valglovene hindrer henne fra å ta fatt på en tredje periode. Neste president blir innsatt 10. desember.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.