RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mot oppjusteringer i Yara

Sist oppdatert:
Analytikerne er overrasket over den sterke veksten i nitratprisene som Yara er storprodusent av. Nå oppjusteres estimatene på den viktigste verdidriveren til Yara
Analytikere som følger Yara har lagt inn altfor lave nitratpriser (CAN) i sine analyser for fjerdekvartal fordi dollaren har svekket seg. Nitratprisene noteres i euro, men har ikke falt som følge av dollarfallet.

For desember ser prisene på CAN ut til å bli oppe i 150 euro per tonn, eller 195 dollar per tonn. Dette får iMarkedet bekreftet fra flere kilder i markedet, samt fra Yaras IR-avdeling.

De to første ukene i november lå CAN prisene på 183 dollar pr. tonn, mens de i snitt for oktober lå på 167,5 dollar pr. tonn.

Dette er mye høyere enn det analytikerne hadde ventet på forhånd, viser en ringerunde iMarkedet har foretatt blant norske meglerhus.

Bedre enn ventet

- CAN-prisene har utviklet seg bedre enn jeg hadde trodd, sier en analytiker som forteller at han kommer til å oppjustere sine Yara-estimater i etterkant av fredagens kapitalmarkedsdag.

En annen analytiker forteller at de hadde inne en forventning på 170 dollar per tonn, men at dette vil bli betydelig oppjustert for fjerdekvartal.

Lars Marius Furu, analytiker i Fondsfinans, sier til iMarkedet han oppjusterer CAN prisen til 141 euro pr. tonn. Med dagens kurs vil dette tilsvare en CAN pris på ca. 183 dollar pr. tonn for kvartalet. Fondsfinans har et kursmål på 85 kroner og sterkt kjøp på Yara.

Terje Nyborg i Terra Securities sier til iMarkedet at prisene har vært meget sterke og at trenden tegner godt for videre vekst. Han vil avvente kapitalmarkedsdagen fredag før han gjør vurderinger av aksjen, men Nyborg har i dag en klar kjøpsanbefaling med kursmål 80 kroner.

Sensitivitet

Yara opplyser om at for tiende dollar CAN-prisene stiger så vil driftsresultatet til Yara øke med 500 millioner kroner. Tilsvarende viser Yaras egne sensitivitetsanalyser at for hver 10 øre kronen styrkes mot dollaren så tilsvarer det et tap på driftsresultatet på 70 millioner kroner – ett år sett under ett.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere