Fem dager før kommunevalget går det mot et politisk jordskjelv i hovedstaden. I Nettavisen og Amedias ferske partibarometer for Oslo, er Miljøpartiet de Grønne (MDG) større enn Arbeiderpartiet.
I målingen, som er gjennomført av Sentio Research, får MDG en oppslutning på hele 20,3 prosent, og passerer for første gang 20-tallet på en måling for Oslo.
Dette er 12,2 prosentpoeng høyere enn valgresultatet for fire år siden.
- Wow, dette er jo helt fantastisk! Over en dobling siden valget, og hovedstadens nest største parti. Det er utrolige tall, men vi tar ingenting for gitt, sier miljø- og samferdselsbyråd i Oslo, Lan Marie Berg (MDG), til Nettavisen.
Arbeiderpartiet får en oppslutning på rekordlave 17,9 prosent i målingen.
Sentio har intervjuet 800 personer, i perioden 30. august til 4. september, der folk er spurt hva de vil stemme om det var kommunevalg i morgen. Feilmarginen ligger mellom 0,9 og 3,3 prosent, og de siste telefonene ble tatt onsdag.
Se resultatet for alle partiene lenger ned.
Her er MDG-Berg tilbake - tok til tårene
Krever ikke byrådslederen
- Hva tenker du om at dere har gått forbi Arbeiderpartiet?
- Dette er jo bare en enkelt måling, men den viser at Oslo-folk vil ha et ekte miljøparti i førersetet, som kjemper for et billigere og bedre kollektivtilbud, renere luft og mer byliv i byen. Folk synes også å ha fått med seg at det er vi som er garantisten for grønn politikk som også gjør byen bedre å bo i, sier Berg.
- Betyr det at dere vil kreve byrådslederen om dette blir valgresultatet?
– Hehe, nei, Raymond Johansen er fortsatt vår byrådslederkandidat, og vi er godt fornøyd med alle de grønne gjennomslagene vi får i samarbeid med Ap og SV. Under dette byrådet har det skjedd et taktskifte i miljøpolitikken, sier MDG-byråden.
Berg legger samtidig ikke skjul på at dersom de får et så bra valgresultat, så skal de ha enda større gjennomslag i Oslo-politikken.
- Vårt mål er jo å gjøre Oslo til verdens første storby helt uten klimautslipp. Da trenger vi mer handlekraft, ikke det politisk teateret vi nå ser i regjeringen, sier hun.
- Hva vil dere kreve i eventuelle byrådsforhandlinger?
- Vi vil gjøre det billigere å leve grønt, og en av våre viktigste saker er å kutte prisen på Ruter-billettene med 20 prosent, samtidig som tilbudet skal bli enda bedre. Og mens Frp og bompartiet vil rive bomringen, kjemper vi for en levende by med flere bilfrie gater, tryggere skoleveier, 100 km ny sykkelvei, og flere hyggelige grøntområder, sier Berg til Nettavisen.

MDG vil ta byråder fra Raymond Johansen
MDG-toppen understreker imidlertid at Frp, bompengepartiet (FNB) og resten av de borgerlige partiene fortsatt er få stemmer unna et flertall i Oslo.
- Nå må vi bare brette opp ermene, komme seg ut i gatene, og banke på enda flere dører de siste dagene. Det er kun valgresultatet som teller, sier Berg.
Ap: - Ingenting er avgjort
Den ferske Oslo-målingen er altså svært dårlig nytt for byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Arbeiderpartiets rekordlave oppslutning på 17,9 prosent, er en tilbakegang på hele 14,1 prosentpoeng fra kommunevalget i 2015.

Ap har forlatt den norske linjen: Nå kommer velgernes straff
- På kort tid har Arbeiderpartiet blitt målt hele seks til sju prosentpoeng forskjellig. Det tyder på at ingenting er avgjort og at mange velgere ikke har bestemt seg ennå, sier Arbeiderpartiets gruppeleder i Oslo bystyre, Frode Jacobsen, om krisetallene til Nettavisen.
Jacobsen understreker at målingen ikke er valgresultatet, og ønsker ikke å kommentere de dårligere tallene ytterlige.
- Den viktigste målingen er valgdagen, og vi har akkurat nå hundrevis av frivillige ute på stand og husbesøk. Vi jobber knallhardt for fire nye år med Ap-ledet byråd i Oslo og vi skal stå på helt fram til valglokalene stenger og få usikre velgere til valgurnene for å stemme Arbeiderpartiet, sier han.
Han påpeker samtidig at Arbeiderpartiet leder et byråd som tar byen i en ny retning.
- Byen har blitt grønnere og lufta reinere og det er lettere å komme seg dit du vil med buss, trikk og bane. Oslo Arbeiderparti har hatt en tydelig klima- og miljøpolitikk de siste 20 årene, og Raymond Johansen har som byrådsleder vist at politikken kan gjennomføres i praksis. Han har vist klimalederskap, sier Jacobsen, og legger til:
- Jeg er glad for at det er stor oppslutning rundt den rødgrønne politikken i Oslo, og at Oslo-folk ser ut til å ønske seg enda mer.
Her er resultatet for alle partiene:
Rødt større enn SV
SV-ordfører Marianne Borgen kan også smile, med et resultat på 7,9 prosent i målingen, som er fram 2,5 prosentpoeng fra forrige kommunevalg. Like mye fram går partiet Rødt, som i målingen er større enn SV, med en oppslutning på 8,1 prosent.
- 8,1 prosent er strålende å ha med seg inn i valgkampinnspurten, sier Rødts ordførerkandidat i Oslo, Eivor Evenrud, til Nettavisen.
- Rødt har jobbet hardt hver eneste dag for gjennomslag for politikk som får ned forskjellene her i byen, for eksempel i saken om dem som i bor i kommunal bolig. Det tror jeg folk i byen har fått med seg, sier Evenrud.
Ikke flertall alene
Men selv om MDG og SV gjør det bra, ville byrådspartiene vært avhengig av støtte fra enten Rødt eller Senterpartiet, som får et resultat på 3,2 prosent, for å få flertall i bystyret.
Dersom målingen var valgresultatet, ville MDG fått 12 mandater i bystyret, Arbeiderpartiet 11 og SV fem - totalt 28 av 59 bystyrerepresentanter.
Rødt ville fått fem mandater.
- I fire år har vi vært garantisten for å stoppe kommersielle i velferden, og det får vi selvsagt uttelling for. Folk vil ta penger bevilga til velferd, skal gå til velferd, sier Evenrud.

KrF vraker Frp i Oslo - åpner for MDG-samarbeid
Sp: - En drømmesituasjon
Men også Senterpartiet jubler over resultatet, som ville gitt dem plass i bystyret for første gang på mange år, med to representanter.
- Yes! sier Senterpartiets førstekandidat i Oslo, Bjørg Sandkjær, når Nettavisen ringer.
- Det ble jeg kjempeglad for. Det er faktisk den beste Oslo-målingen av alle vi har hatt. Tenk om vi får inn to personer i bystyret til å gjennomføre våre saker, sier hun.
- Byrådet kan bli avhengig av Senterpartiet eller Rødt for å få flertall, hva tenker du om det?
- Å komme på vippen er jo en drømmesituasjon. Da har man enda større mulighet til å få gjennomslag, sier Sandkjær.
Hun sier de har fire krav om de skal støtte byrådet: bevare Ullevål sykehus, mer makt til innbyggerne i utbyggingssaker, at kommunal husleie må settes ned - og å bevare parker og kolonihager i Oslo, og at det gjerne blir mer grønt i byen.
- Så dere er villige til å støtte dagens byråd?
- Vi skal selvfølgelig snakke med dem. Jeg synes ikke kravene våre er så urimelige. Det er sakene som er viktige for oss, sier Sps førstekandidat.

MDG vil ha flere høner i Oslo
FNB inne - Frp og Høyre tilbake
Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB), får også inn to mandater i bystyret om Sentio-målingen hadde vært valgresultatet, med en oppslutning på 4,2 prosent.
Og etter Arbeiderpartiet er det Høyre som går mest tilbake på målingen, sammenlignet med kommunevalget i 2015. Høyre får en oppslutning på 23,4 prosent, som er en tilbakegang på 8,4 prosentpoeng fra forrige lokalvalg.
Frp går samtidig tilbake 1,8 prosentpoeng, til en oppslutning på 4,2 prosent.
Venstre holder seg stabile på 7 prosent, fram 0,1 prosentpoeng fra valget i 2015.
De borgerlige partiene, Høyre, Frp, Venstre og KrF, får til sammen 22 mandater i bystyret i målingen. Med FNBs mandater ender de på 24, og ikke flertall. Skal de ha flertall er de avhengig av at MDG bytter side, noe Venstre har invitert til.

Sjokkmåling for Siv
Ap lekker til MDG
Ifølge bakgrunnstallene til målingen lekker Arbeiderpartiet velgere i alle retninger, men flest til MDG. 13 prosent av de som stemte på Ap i 2015, sier de nå vil stemme på miljøpartiet. Fem prosent sier de i stedet vil stemme Rødt, og fire prosent Høyre.
Av Frps velgere i forrige kommunevalg, sier nå ni prosent at de heller vil stemme på Høyre, og det samme antallet vil heller velge FNB enn Frp.
Høyre mister velgere til FNB (fem prosent) og Frp (fire prosent), men også velgere til Ap og MDG. Bakgrunnstallene viser at bompengepartiet henter flest velgere fra Høyre, deretter kommer Ap-velgere, Frp-velgere og velgere fra Pensjonistpartiet.
Målingen viser også at det er Senterpartiet som har flest usikre velgere (25 prosent). Deretter kommer Venstre (21,4 prosent), Arbeiderpartiet (15,9 prosent) og Høyre (10,7 prosent).