*Nettavisen* Nyheter.

Mot snøfri rekord i Oslo: – Klimaendringene er her

Norges første innendørs skiarena, Snø Oslo, avbildet 15. januar i år. Man må innendørs hvis man vil oppleve snø så langt i hovedstaden i år.

SNØFRITT: Norges første innendørs skiarena, Snø Oslo, avbildet 15. januar i år. Man må innendørs hvis man vil oppleve snø så langt i hovedstaden i år. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)

Det går mot en snøfri rekord i Oslo. Hovedstaden har ikke hatt snø så langt i januar. – Klimaendringene, de er her, sier Meteorologisk institutt.

26.01.20 15:11

Januar forbindes ofte med lave temperaturer og store mengder snø. Men hovedstaden har til nå vært preget av plussgrader og mildvær.

For nøyaktig 30 år siden viste målingene på Blindern i Oslo null snø fram til 26. januar. Søndag fastslår meteorologene ny rekord, melder NRK.

Hvis det ikke kommer et overraskende snøfall de neste dagene, vil dette være første gang det blir registrert en helt snøfri januar i Oslo.

Snittemperaturen har så langt ligget på 2,9 varmegrader, mens snittet vanligvis ligger på 4,3 kuldegrader.

– Dette er en del av det vi venter med klimaendringene. Det blir grønnere og varmere vintre i lavlandet. Det kommer til å bli mer uvanlig at det faktisk ligger snø her, sier statsmeteorolog Kristian Gislefoss til NRK.

Klikk på bildet for å forstørre. SNØFRITT: Snøfri jul i Oslo hadde man også i 2015. I Holmenkollen var det bare kunstsnø som gjorde at ivrige skigåere kunne ta seg en tur på første juledag. Den gangen kom det snø i januar, det ser det ikke ut til at det gjør i år.

SNØFRITT: Snøfri jul i Oslo hadde man også i 2015. I Holmenkollen var det bare kunstsnø som gjorde at ivrige skigåere kunne ta seg en tur på første juledag. Den gangen kom det snø i januar, det ser det ikke ut til at det gjør i år. Arkivfoto. Foto: Torstein Bøe (NTB scanpix)

Mer enn 100 andre steder i landet går det mot ny varmerekord i januar. I Tromsø har gjennomsnittstemperaturen til nå vært 0,3 kuldegrader, mens snittet vanligvis ligger på 4,4 kuldegrader. I Trondheim ligger det i januar vanligvis på 3 kuldegrader, men i år har snittet ligget på 3,4 plussgrader.

– Det viser at klimaendringene, de er her. For plantelivet kan dette få store konsekvenser. Blomster begynner å spire, men risikerer å dø dersom det kommer en kuldeperiode. Jordsmonnet endres også – vi opplever sørpeskred istedenfor snøskred, sier Gislefoss.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag