*Nettavisen* Nyheter.

Mot streikekaos på britiske flyplasser

London (NTB): Millioner av reisende på vei til eller fra ferie kan bli rammet av kaos i Storbritannia til uka, der passkontrollørene truer med streik.

De to fagforbundene som representerer de 4.100 kontrollørene som sjekker pass ved britiske flyplasser og havner, er i konflikt med myndighetene og truer med å legge ned arbeidet. Køene foran skrankene vil i så fall bli endeløse.

Stridens kjerne er myndighetenes beslutning om å slå sammen tollere og passkontrollører til en ny grensevaktstyrke.

De tidligere passkontrollørene vil dermed også måtte gjennomføre kroppsvisitasjoner, en oppgave som tidligere har vært forbeholdt tollerne, noe de ikke ønsker.

Den første av flere streiker kan komme alt til uka, noe som kan resultere i store forsinkelser midt i ferietida, skriver The Sunday Times.

1.100 passkontrollører organisert i The Public and Commercial Services (PCS) truer i første omgang med å legge ned arbeidet i to dager fra 5. august, og varsler flere én- og todagersstreiker etter dette.

Dersom de 3.000 medlemmene i det konservative fagforbundet Immigration Service Union (ISU) slutter seg til streiken, blir kaoset komplett.

Britiske myndigheter setter vanligvis sin lit til at ISU, som aldri tidligere har streiket, skal holde hjulene i gang når de mer radikale kollegaene i PCS aksjonerer. Denne gangen kan de ble skuffet.

Foreløpige tall tyder på at 75 prosent av ISU-medlemmene støtter opp om en eventuell streik.

- Streik virker nå nesten uunngåelig, sier ISUs visepresident John Tincey. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.