RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mot tøffere tone mellom Kina og USA

Sist oppdatert:
Kina og USA kan havne i en bitter strid etter at kineserne nekter å løse opp sin valuta mot dollaren. Nå har tålmodigheten begynt å ta slutt for USA. Les hvorfor
Den kinesiske valutaen er bundet til et fast forhold mot amerikanske dollar. Siden 1995 har den kinesiske yuanen vært bunnet til kurs 8,3 mot dollaren.

Dette har ført til at kinesiske varer har et konkurransemessig fortrinn i verdenshandelen.

Men det har også vært en sterk bidragsyter til at det amerikanske handelsunderskuddet har blåst seg opp til vannvittige dimensjoner. I en rapport fra det amerikanske handelsdepartementet kom det frem at handelsunderskuddet for mars var på svimlende 61 milliarder dollar – det høyeste som noen gang er registrert.

Dette skaper hodebry for amerikanske politikere. Amerikanske arbeidsplasser blir utkonkurrert av kinesisk vareproduksjon, og amerikanske forbrukere får igjen svært prisgunstige handelsvarer. Flere medierapporter de siste ukene har indikert at amerikanske folkevalgte nå vil fremme forslag om å innføre en toll på kinesiske varer på 27,5 prosent – om de ikke gjør noe med sin valuta.

Den harde beskjeden, som i så fall vil være et hard slag mot den frie verdenshandelen, kommer som respons på at den 'stille diplomatien' som USA og flere andre G-7 nasjoner har prøvd seg på de siste to årene ikke har vunnet frem.

- Stille diplomati har ikke virket. Vi er for fri handel, men fair handel, ikke valutamanipulering, sier Wilbur Ross til Bloomberg News. Han er en investor som har satset på den amerikanske tekstil-industrien. En industri som har fått massive problemer med den kinesiske handelen.

- Det er veldig usannsynlig at kina vil endre sitt valutaregime i overskuelig fremtid fordi vi ikke ser noen grunn til det, sa Long Yongtu, tidligere handelsminister, i et intervju med Bloomberg News.

G-7s finansministere skal ha sitt faste møte fredag og lørdag, men Kineserne som er invitert til samtaler om nettopp valutaregimet sitt ikke vil delta.

Samtidig tar vestlige næringsorganisasjoner og bedrifter skjeen i egen hånd – og klager Kina inn for verdens handelsorganisasjon (WTO) samtidig som folkevalgte representanter på begge sider av Atlanterhavet blir utsatt for et massivt press for å innføre handelsrestreksjoner og toll.

Blant annet har den italienske industriministeren Antonio Marzano slått et slag for den viktige italienske tekstilindustrien. Han har gått til EU-kommisjonen med krav om at det innføres tariffer på kinesisk tekstil- og klesimport.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere